Διπλωματική εκστρατεία της Τουρκίας υπέρ της αναγνώρισης του Κοσσόβου

Διπλωματική εκστρατεία της Τουρκίας υπέρ της αναγνώρισης του Κοσσόβου

Η Τουρκία αναλαμβάνει δράση για την αύξηση των χωρών που θα αναγνωρίσουν το Κόσσοβο.

Την υπόσχεση αυτή έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan στο ομόλογο του, του Κοσσόβου, Hashim Thaci, κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στο περιθώριο της 73ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη. Ο Erdoğan υποσχέθηκε ότι η τουρκική διπλωματία θα ξεκινήσει εκστρατεία σε δύο επίπεδα.

Πρώτον, η τουρκική διπλωματία, θα προσπαθήσει να διακόψει την τάση απόσυρσης της αναγνώρισης από κάποιες χώρες που αμφιταλαντεύονται και δεύτερον θα επιδιώξει να πείσει και άλλες χώρες να προχωρήσουν στην αναγνώριση του Κοσσόβου.

Ο αριθμός των χωρών που αναγνώρισε το Κόσσοβο δεν έχει επίσημα διευκρινιστεί μιας και κάποιες μικρές χώρες, μέλη του ΟΗΕ απέσυραν την αναγνώριση τα τελευταία δύο χρόνια. Η Πρίστινα κάνει λόγο για 114 χώρες αλλά, στην λίστα που εξέδωσε βρίσκονται και τέσσερεις χώρες που δεν προχώρησαν επίσημα στην πράξη αναγνώρισης, όπως και κάποιες που δήλωσαν ότι την απέσυραν.

Από την άλλη, το Βελιγράδι υποστηρίζει ότι οι χώρες που αναγνώρισαν την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία ου Κοσσόβου δεν ξεπερνούν τις 108 ενώ – όπως ανακοίνωσε το σερβικό ΥΠΕΞ – επίκειται και από άλλες χώρες η ακύρωση της πράξης αναγνώρισης, μέχρι το τέλος του 2018.

Ο Erdoğan κατά την συνάντηση με τον Thaci τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου και υποσχέθηκε ότι θα χρησιμοποιήσει την επιρροή που έχει στην πολιτική ηγεσία της Σερβίας για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών και την υπογραφή νομικά δεσμευτικής συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την συνάντηση Erdoğan – Thaci ι ήταν και η ένταξη του Κοσσόβου σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο Tούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα ασκηθούν διπλωματικές πιέσεις από την τουρκική πλευρά και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα με την ένταξη του Κοσσόβου στην Interpol…. / IBNA