Το επιχειρηματικό κλίμα στη Βουλγαρία χειροτερεύει και πάλι το Σεπτέμβριο του 2018, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα

Το επιχειρηματικό κλίμα στη Βουλγαρία χειροτερεύει και πάλι το Σεπτέμβριο του 2018, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα

Μια τακτική μηνιαία έρευνα μεταξύ των μάνατζερ στη Βουλγαρία ανέδειξε μια πιο σκοτεινή άποψη για το επιχειρηματικό κλίμα της χώρας για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Το Σεπτέμβριο του 2018, ο συνολικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Βουλγαρία μειώθηκε κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Αύγουστο, στον οποίο σημείωσε πτώση 2,9 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NSI) στις 28 Σεπτεμβρίου.

Ο λόγος για τη μείωση του Σεπτεμβρίου του 2018 ήταν το δυσμενέστερο επιχειρηματικό κλίμα στους τομείς των κατασκευών και των υπηρεσιών της Βουλγαρίας, δήλωσε η NSI.

Ο σύνθετος δείκτης “επιχειρηματικό κλίμα στις κατασκευές” μειώθηκε κατά 5,8 εκατοστιαίες μονάδες, καθώς οι διαχειριστές άλλαξαν τις προσδοκίες τους για τις καταστάσεις των επιχειρήσεων τους, από το να βελτιωθούν στο να παραμείνουν οι ίδιες.

Ο δείκτης του τομέα υπηρεσιών μειώθηκε κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ και εδώ οι διαχειριστές αλλάζουν τις προσδοκίες τους από βελτίωση σε στασιμότητα. Οι απόψεις τους σχετικά με τη ζήτηση για υπηρεσίες ήταν πιο περιορισμένες, ενώ οι προσδοκίες τους για τους επόμενους τρεις μήνες είχαν επιδεινωθεί, σύμφωνα με την NSI.

Στη βιομηχανία, ο σύνθετος δείκτης ήταν ο ίδιος με τον Αύγουστο. Οι διευθυντές είδαν την τρέχουσα παραγωγική δραστηριότητα ως ευνοϊκή, αλλά ήταν λιγότερο αισιόδοξοι για τις παραγγελίες και για τους επόμενους τρεις μήνες.

Ο σύνθετος δείκτης στο λιανικό εμπόριο παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος από τον Αύγουστο. Οι εκτιμήσεις των λιανοπωλητών για τον όγκο των πωλήσεων τους τελευταίους τρεις μήνες ήταν ευνοϊκές και υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις στις προβλέψεις τους για τους επόμενους τρεις μήνες, δήλωσε η NSI./IBNA