Δυσκολίες στην τουρκική οικονομία

Δυσκολίες στην τουρκική οικονομία

Οι δυσκολίες που προκύπτουν στην τουρκική οικονομία από την απότομη πτώση τής ανάπτυξης προκαλούν απανωτές αιτήσεις προστασίας των μεγάλων εταιρειών από τους πιστωτές ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες καταγράφουν μεγάλη μείωση στη ζήτηση αυτοκινήτων. Η μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία Tofas, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή στο εργοστάσιο στην Προύσα για εννέα ημέρες τον Οκτώβριο, λόγω συρρίκνωσης της εγχώριας αγοράς. Η συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία παράγει όλα τα οχήματα της FIAT στην Τουρκία και το 80% της παραγωγής της προορίζεται για εξαγωγές.  Tον Αύγουστο, οι πωλήσεις οχημάτων στην Τουρκία είχαν καταγράψει μείωση 58% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017. Ο κλάδος επλήγη από πτώση κατά 21% στις πωλήσεις τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους.

Μέσα σε ένα μήνα, 14 μεγάλες εταιρείες της Τουρκίας, από διαφορετικούς κλάδους, ζήτησαν την προστασία από τους πιστωτές, καθώς δεν άντεξαν στη μειωμένη ζήτηση και στην αύξηση του κόστους, λόγω υποτίμησης της λίρας.  Στις εταιρείες υποδημάτων HOTIC, BETA, οι εταιρεία σουπερμάρκετ MAKRO, η σωληνουργία  Dizayn Boru, είναι κάποιες από τις γνωστές εταιρείες.

Η εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία σημείωσε το Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και μία δεκαετία, καταγράφοντας βουτιά κατά 15,4%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ενισχύοντας τις ανησυχίες για σημαντική επιβράδυνση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 71 μονάδες το Σεπτέμβριο -από τις 83,9 ένα μήνα νωρίτερα- σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη του 2008 και υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2009. Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 40% φέτος λόγω των ανησυχιών για την επιρροή του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan στη νομισματική πολιτική αλλά και για τις τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ο πληθωρισμός ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδό του τα τελευταία σχεδόν 15 χρόνια και αναμένεται να φθάσει το 20% φέτος. Η κεντρική τράπεζα απάντησε σε αυτό αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 6,25 ποσοστιαίες μονάδες αυτό το μήνα ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα οικονομικό πρόγραμμα με στόχο να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς.

Το βράδυ της Πέμπτης, η τουρκική λίρα ανατιμήθηκε 2% έναντι του δολαρίου. Ο Τούρκοσς υπουργός Οικονομικών, Berat Albayrak την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε το νέο οικονομικό πρόγραμμα τής χώρας. Αυτό περιλαμβάνει δραστικά μέτρα, όπως η περικοπή δημόσιων επενδύσεων κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Erdoğan στη Γερμανία

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Recep Tayyip Erdoğan έφτασε την Πέμπτη στη Γερμανία όπου και αρχίζει το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής του ως προσκεκλημένος του Γερμανού προέδρου Frank-Walter Steinmeier.

Βασικό θέμα για τον Τούρκο πρόεδρο είναι η επαναπροσέγγιση με την Ε.Ε και την Γερμανία, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ίδιος, η καταπολέμηση των Γκιουλενιστών στην Γερμανία και η έκδοσή τους στην Τουρκία θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει με την Angela Merkel.

Η γερμανική πλευρά ενδιαφέρεται για την δημοκρατία στην Τουρκία. Τις σχέσεις των δύο κρατών επιβαρύνουν η κράτηση σε τουρκικές φυλακές και η απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία Γερμανών υπηκόων για πολιτικούς λόγους. Εμπόδιο στην πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων είναι και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Ταυτοχρόνως, το προσφυγικό θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών, με τον Τούρκο πρόεδρο να διεκδικεί περισσότερη βοήθεια…. / IBNA

Κεντρική Φωτογραφία (Αρχείο): Ο Τούρκος πρόεδρος σε συνάντησή του με την Καγκελάριο Γερμανίας Angela Merkel στις Βρυξέλλες