Η Ευρώπη παρακάμπτει τις ΗΠΑ στο θέμα του Ιράν

Η Ευρώπη παρακάμπτει τις ΗΠΑ στο θέμα του Ιράν

«Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δημιουργήσουν μια νομική οντότητα που θα διευκολύνει τις νόμιμες οικονομικές συναλλαγές με το Ιράν, επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους με την Τεχεράνη, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Federica Mogherini, η οποία βρίσκεται στην Νέα Υόρκη, με αφορμή την 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή την λύση να ακολουθήσουν η Ρωσία και η Κίνα.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Στην ουσία, Ευρώπη, Ρωσία και Κίνα αναζητούν τον τρόπο για να παρακάμψουν τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον σε βάρος της Τεχεράνης προκειμένου να είναι δυνατές οι εξαγωγές ποσοτήτων πετρελαίου από το Ιράν. Ταυτόχρονα, διαμορφώνεται το πλαίσιο που θα προστατεύει τις ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή συναλλάσσονται με το Ιράν. Η γαλλική Total ωστόσο φοβούμενη τις επιπτώσεις, όπως και οι εταιρείες Peugeot, Renault, Siemens και Daimler απομακρύνθηκαν άμεσα από το Ιράν.

“Έχοντας επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης και της ανάγκης να υπάρξουν σύντομα απτά αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες χαιρέτισαν τις προτάσεις για την διατήρηση και την ανάπτυξη των διαύλων επικοινωνίας και της ροής των πληρωμών, και συγκεκριμένα την πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός ειδικού δικτύου για την διευκόλυνση των πληρωμών που σχετίζονται με τις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν» ανακοίνωσαν με κοινή δήλωση τους η Βρετανία, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. εργάζεται για την διαμόρφωση του νομικού πλαισίου που θα προστατεύει τις επιχειρήσεις της από τις επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων, οι οποίες πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Νοέμβριο και προσπάθησε να αποτρέψει τις επιχειρήσεις από το να αποχωρήσουν από το Ιράν. Κύριο μέλημα των κρατών μελών της Ε.Ε. είναι «η προστασία της ελευθερίας κινήσεων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ούτως ώστε να εξακολουθήσουν να δραστηριοποιούνται στο Ιράν», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση…. / IBNA