Ανταλλαγή προτάσεων στην τριμερή Ελλάδας, Τουρκίας, Μεγάλης Βρετανίας.

Ανταλλαγή προτάσεων στην τριμερή Ελλάδας, Τουρκίας, Μεγάλης Βρετανίας.

Με κατάθεση προτάσεων από την πλευρά των τριών Υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu και της Μεγάλης Βρετανίας Jeremy Hunt, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Η διερευνητική τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ των τριών εγγυητριών χωρών για το Κυπριακό, έγινε στο πλαίσιο της εξεύρεσης μιας θετικής προσέγγισης για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Όπως έχει τονιστεί από τον Έλληνα ΥΠΕΞ σε προηγούμενες δηλώσεις του, η προσέγγιση στα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας στην Κύπρο των δυο κοινοτήτων, από τις εγγυήτριες χώρες, μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός επανεκκίνησης των δικοινοτικών συνομιλιών, μετά από τον τελευταίο γύρο των διαβουλεύσεων στο Crans Montana.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ, μετά την επεξεργασία των προτάσεων που έχουν κατατεθεί θα γίνει νέα συνάντηση των τριών ΥΠΕΞ των εγγυητριών χωρών, ώστε να ενημερώσουν για το αποτέλεσμα των επαφών τους και σε περίπτωση θετικής προσέγγισης και μιας «άτυπης» συμφωνίας να προχωρήσουν οι συνομιλίες των δυο κοινοτήτων.

Με Mitchell συναντήθηκαν Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης

Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκαν ξεχωριστά ο καθένας με τον Βοηθό Yπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Wess Mitchell.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές η συζήτηση περιστράφηκε αφενός στην προώθηση συνεργασιών στην ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση την οικονομία και την ενέργεια και αφετέρου με την προετοιμασία της επίσημης επίσκεψης του Νίκου Κοτζιά στην Ουάσινγκτον στις 13 Δεκεμβρίου 2018, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του Mike Pompeo.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στη συνάντηση του με τον Wess Mitchell συζήτησε διμερή θέματα, σχέσεις και γεωστρατηγικές στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, θέματα ασφαλείας αλλά και ενεργειακά. Ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον στις 8-10 Νοεμβρίου 2018.

Ο Νίκος Κοτζιάς στο περιθώριο του Διατλαντικού δείπνου που παρέθεσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo στους ΥΠΕΞ της ΕΕ, ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη τόσο για την τριμερή συνάντηση των εγγυητριών χωρών για το Κυπριακό, όσο και την διμερή συνάντηση Τσίπρα Erdogan./IBNA