Η συνεργασία σε μια θετική ατζέντα κυριάρχησε στη συνάντηση Τσίπρα Erdogan

Η συνεργασία σε μια θετική ατζέντα κυριάρχησε στη συνάντηση Τσίπρα Erdogan

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις και με διάθεση αμοιβαίας κατανόησης Αλέξης Τσίπρας και Recep Tayyip Erdogan συναντήθηκαν στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το μεσημέρι της Τρίτης 25 Σεπτεμβρίου.

Η θετική αλλαγή του κλίματος μεταξύ των δυο ηγετών από την τελευταία τους συνάντηση τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, έδωσε την ευκαιρία για έναν εποικοδομητικό διάλογο στη βάση της επανεκκίνησης της θετικής ατζέντας Ελλάδας Τουρκίας.

Αυτό επιβεβαιώνεται από την πρόσκληση που απεύθυνε ο Τούρκος Πρόεδρος στον Έλληνα Πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη όπου θα υπάρξει συνέχιση του διαλόγου για την επίλυση των διμερών επαφών και την έναρξη ουσιαστικής πολυεπίπεδης συνεργασίας.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση, αφορούσαν το προσφυγικό και την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας με σκοπό την περαιτέρω μείωση των προσφυγικών ροών, την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με την εξάρθρωση των δικτύων διακίνησης και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η οικονομική συνεργασία και το ξεπάγωμα των αποφάσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη στις 8 Μαρτίου του 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ το μεγαλύτερο μέρος της ωριαίας συνάντησης των δυο αντιπροσωπειών αφορούσε την θετική ατζέντα χωρίς όμως να λείψουν και οι αναφορές σε μείζονα ζητήματα. Για το Κυπριακό και την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος στην βάση του πλαισίου Guterres για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε επίσης την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξη του στο πλαίσιο Guterres, επισημαίνοντας και τις πάγιες τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας.

Από τον Έλληνα Πρωθυπουργό τέθηκε επίσης η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και των εκλογών των επιτροπών των βακουφιών, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τις θέσεις της Τουρκίας για τα ζητήματα της Μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και από τις δυο πλευρές, η συνάντηση κρίνεται θετική και ίσως είναι η απαρχή μιας νέας θετικής προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως εξήγησαν στο ΙΒΝΑ, σ αυτό συνέβαλαν τόσο οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας που διατηρούν τα δυο Υπουργεία Εξωτερικών και οι προσωπικές σχέσεις Κοτζιά Cavusoglu, όσο και η παρουσία του Hulusi Akar στο Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, που δίνει νέες προοπτικές κατανόησης και συνεργασίας στις διμερείς επαφές.

Η τουρκική πλευρά θεωρεί την Ελλάδα ως μια από τις χώρες που μπορεί να εμπιστευθεί καθώς, δεν αντιμετωπίζει την Τουρκία με δυο μέτρα και δυο σταθμά όπως επεσήμανε ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας στο ΙΒΝΑ.

Προϋπόθεση για την Ελλάδα στη συνέχιση της νέας προσπάθειας επαναπροσέγγισης των δυο χωρών, είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η μείωση της έντασης στ Αιγαίο, ώστε η Ελλάδα να συνδράμει στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας που είναι πάγια θέση της./ΙΒΝΑ