Συνάντηση Τσίπρα-Erdogan και τριμερής των ΥΠΕΞ για το Κυπριακό στη 2η μέρα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Συνάντηση Τσίπρα-Erdogan και τριμερής των ΥΠΕΞ για το Κυπριακό στη 2η μέρα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι εργασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς έχουν σειρά συναντήσεων με ομολόγους τους, στο περιθώριο των εργασιών.

Ως σημαντική κρίνεται η σημερινή μέρα καθώς στο πρόγραμμα του Έλληνα Πρωθυπουργού δεσπόζει η συνάντηση του στις 11:00 περίπου το πρωί τοπική ώρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι πληροφορίες του ΙΒΝΑ αναφέρουν ότι στην ατζέντα θα κυριαρχήσουν το προσφυγικό, η διμερής συνεργασία και επόμενη συνάντηση Ανώτατη Συνάντηση Συνεργασίας που έχει καθυστερήσει για πάνω από δυο χρόνια, τελευταία ήταν στη Σμύρνη τον Μάρτη του 2016, το Κυπριακό, η αποκλιμάκωση στις σχέσεις των δυο χωρών, η ενίσχυση της προσπάθειας της Τουρκίας για προσέγγιση με την ΕΕ, η οικονομική συνεργασία, η υλοποίηση των αποφάσεων σε έργα μεταφορικής διασύνδεσης και συνεργασίας, καθώς και η παρουσία μελών του FETO στην Ελλάδα που αναμένεται να θέση ο Τούρκος Πρόεδρος στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Όπως σημείωσαν πηγές στο ΙΒΝΑ, η συνάντηση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την Ελληνική πλευρά όσο και για την Τουρκική καθώς ευελπιστούν ότι ένα θετικό αποτέλεσμα στη συνάντηση θα έχει άμεση επίπτωση στις σχέσεις των δυο χωρών και θα ανοίξει το δρόμο για την διαμόρφωση μιας εταιρικής σχέσεις αναγκαία για την αποκλιμάκωση της έντασης και την διερεύνηση της επίλυσης των διμερών διαφορών.

Είναι γνωστό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι υπάρχει μια ιδιαίτερα καλή σχέση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan.

Ιδιαίτερα κρίσιμη όμως θεωρείται και η τριμερής διερευνητική συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών χωρών για το Κυπριακό, του Έλληνα Νίκου Κοτζιά του Τούρκου Mevlut Cavusoglu και του Βρετανού Jeremy Hunt για την συνέχιση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Η συνάντηση που συμφωνήθηκε στο περιθώριο του Gymnich στην Βιέννη στο τέλος του περασμένου Αυγούστου, πιστεύεται ότι θα οδηγήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό καθώς όπως τόνιζαν πηγές στο ΙΒΝΑ, υπάρχει διάθεση απ’ όλες τις πλευρές./ΙΒΝΑ