Επίσκοπος Ειρηναίος: Η ορθοδοξία απειλείται με σχίσμα χειρότερο από εκείνο του 1054

Επίσκοπος Ειρηναίος: Η ορθοδοξία απειλείται με σχίσμα χειρότερο από εκείνο του 1054

Ο επίσκοπος Μπάτσκας, Ειρηναίος Μπούλοβιτς, που θεωρείται ιεράρχης με μεγάλη επιρροή στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SPC), διαβλέπει τον κίνδυνο σχίσματος εντός της ορθοδοξίας  με αφορμή την διαμάχη που ξέσπασε για την Ουκρανία μεταξύ του Οικουμενικού και του ρωσικού Πατριαρχείου.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της ορθόδοξης Εκκλησίας αιωρείται απειλητικά ο κίνδυνος ενός μεγάλου σχίσματος. Αν συμβεί αυτό -ελπίζω ότι θα αποφευχθεί- θα είναι κατά πολύ ισχυρότερο και δυσκολότερο από κάθε προηγούμενο στην ιστορία της Εκκλησίας, ακόμη και από εκείνο του 1054, δεδομένης της εξάπλωσης και του μεγάλου αριθμού των ανά τον κόσμο ορθοδόξων Εκκλησιών», προειδοποίησε σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα POLITIKA του Βελιγραδίου ο Επίσκοπος Μπάτσκας, κ. Ειρηνάιος.

Ο Σέρβος ιεράρχης επέκρινε την απόφαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την αποστολή δύο έξαρχων στην Ουκρανία παρά της αντιρρήσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας.

«Οι έξαρχοι έχουν σταλεί εκεί με συγκεκριμένη αποστολή, να υλοποιήσουν σχέδιο για την απόδοση αυτοκέφαλου στις σχισματικές ουκρανικές Εκκλησίες διαφόρων αποχρώσεων και τύπων, ενάντια στη βούληση της μοναδικής, κανονικής και αναγνωρισμένης από όλους -και από ο οικουμενικό Πατριαρχείο- Εκκλησίας της Ουκρανίας», επισήμανε ο κ. Ειρηναίος.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως δεν θα «διαβεί τον Ρουβίκωνα» και «θα θέση την ιερή ενότητα της Εκκλησίας πάνω από τα επίγεια, τους ανταγωνισμούς, τα συμφέροντα και την πολιτική επιρροή ξένων κυβερνήσεων». Ο Επίσκοπος κ. Ειρηναίος διευκρίνισε ότι η επικριτική στάση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τις κινήσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο ζήτημα της Ουκρανίας δεν υποδηλώνει ότι είναι υπέρ της Μόσχας και κατά του Φαναρίου, αλλά εκφράζει στάση αρχής.

«Εν ολίγοις, δεν είμαστε υπέρ της Μόσχας, αλλά υποστηρίζουμε τον πλήρη σεβασμό της αιώνιας κανονικής τάξης. Δεν είμαστε εναντίον της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά εναντίον οποιασδήποτε πρωτοβουλίας που -ακόμη και ανεξαρτήτως καλών προθέσεων- προκαλεί, σίγουρα, μεγαλύτερες διαταραχές και διχόνοιες από εκείνες που ήδη έχουμε», ανέφερε ο κ. Ειρηναίος στη σχετική συνέντευξή του, στην POLITIKA. Δεν παρέλειψε δε, να επισημάνει τον κίνδυνο να δημιουργηθούν ανάλογα προβλήματα και σε άλλες χώρες.

«Εάν οι μη κανονικές εκκλησιαστικές δομές στην Ουκρανία λάβουν, με αυτόν τον τρόπο, το αυτοκέφαλο, τότε το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί στην Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, την Αμπχαζία αλλά, ίσως, ακόμη και στην Ελλάδα», προειδοποίησε ο Σέρβος ιεράρχης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος με επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εξέφρασε την ανησυχία της σερβικής Εκκλησίας για τον τρόπο που χειρίζεται το ζήτημα της Ουκρανίας…. / ΙΒΝΑ