Μαζικές συλλήψεις στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία

Μαζικές συλλήψεις στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία

50 μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Recep Tayyip Erdogan που σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση ήταν έργο Γκιουλενιστών ( FETO)  οι εκκαθαρίσεις εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Την Παρασκευή εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 110 εν ενεργεία αξιωματικούς  της τουρκικής Αεροπορίας με την κατηγορία σχέσεων με των ιμάμη Gülen ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν πως ακόμη και σήμερα υπάρχουν πυρήνες της «τρομοκρατικής οργάνωσης του Fethullah Gülen( FETO) και αυτός είναι και ο λόγος της συνέχισης των επιχειρήσεων. Ανάμεσα στου συλληφθέντες είναι  τρεις  σμήναρχοι και πέντε πιλότοι, αλλά και αξιωματικοί που υπηρετούσαν στη βάση του Incirlik.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν συλληφθεί 85 αξιωματικοί και οι αρχές αναζητούσαν τους υπόλοιπους σε 15 πόλεις της Τουρκίας.

Από τον Ιούλιο του 2016 όπου είχε ξεσπάσει η απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του τούρκου προέδρου περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 150.000 έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών των τουρκικών αρχών που σύμφωνα με την Άγκυρα είναι απαραίτητες για να εξαλειφθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος ανταρσίας. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και δημοσιογράφοι.

«Θα τους κυνηγάμε όπου κι αν βρίσκονται»

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ibrahim Kalin μίλησε για συνέχιση των απαγωγών  από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, Γκιουλενιστών σε χώρες του εξωτερικού και τόνισε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να τους τιμωρήσει..

«Οι επιχειρήσεις των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ( ΜΙΤ) και των Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό θα συνεχιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα.  Όσοι έχουν διαπράξει εγκλήματα εναντίον της Τουρκίας να ξέρουν πως και σε ένα χρόνο και σε 5 χρόνια θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και θα τιμωρηθούν.

Η Τουρκική Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει να πάρουν ανάσα  στα μέλη FETO ( Γκιουλενιστές). Όλοι τους θα αισθάνονται την ανάσα της Τουρκίας στο σβέρκο τους» δήλωσε ο Kalin.

Η ΜΙΤ έχει κάνει απαγωγές σε 18 χώρες και έχει συλλάβει 80 μέλη FETO τους οποίους τους έχει μεταφέρει στην Τουρκία./IBNA