Συνεχίζεται η στρατολόγηση τρομοκρατών από το Κόσσοβο

Συνεχίζεται η στρατολόγηση τρομοκρατών από το Κόσσοβο

Το Κόσσοβο αποτέλεσε και το 2017 πεδίο στρατολόγησης μαχητών για τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη Συρία και το Ιράκ. Σύμφωνα με έκθεση του State Department το προηγούμενο έτος, 403 άτομα από το Κόσσοβο εντάχθηκαν στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους και της οργάνωσης Al Nusra. Από αυτούς, σκοτώθηκαν 74, επέστρεψαν στο Κόσσοβο 133, ενώ 196 άτομα παραμένουν ακόμη στις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ. Το μεγαλύτεροι πρόβλημα που εντοπίζεται όσον αναφορά τη στρατολόγηση μαχητών για το Ισλαμικό Κράτος από το Κόσσοβο είναι η θρησκευτική προπαγάνδα και η αδυναμία των αρχών να διαλύσουν τα δίκτυα διακίνησης στρατολογημένων.

Για την Σερβία, στην έκθεση, αναφέρεται ότι έκανε βήματα προόδου για την πάταξη της τρομοκρατίας και την αποτροπή στρατολόγησης πολιτών της για να μεταβούν στη Μέση Ανατολή και να ενταχθούν σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Αναφέρεται επίσης ότι η κυβέρνηση της Σερβίας με την υιοθέτηση εθνικής στρατηγικής για την περίοδο 2017-2021 με στόχο την αποτροπή τρομοκρατικών απειλών έδωσε μεγάλη σημασία στην ηλεκτρονική ασφάλεια. Σύμφωνα με το State Department η σοβαρότερη απειλή από την τρομοκρατία στη Σερβία έχει να κάνει με την διακίνηση, μέσα από το έδαφος της, χρημάτων και οπλισμού που προορίζονται για τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τέλος, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι σερβικές αρχές συνεργάζονται επαρκώς με τις αμερικάνικες υπηρεσίες ασφάλειας, οι οποίες παρέχουν εκπαίδευση με στόχο να δημιουργηθούν συνθήκες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών….. / ΙΒΝΑ