Σε ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-πΓΔΜ προσβλέπει η Αθήνα

Σε ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-πΓΔΜ προσβλέπει η Αθήνα

Την πρωτεύουσα της πΓΔΜ, Σκόπια, αναμένεται να επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Σκοπός της επίσκεψης είναι η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-πΓΔΜ.

«Υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνιών και προοπτικών για τον ενεργειακό τομέα που είναι απόλυτα επωφελές και για τις δύο χώρες» σημείωσε ο Γιώργος Σταθάκης, εκτιμώντας ότι θα ακολουθήσουν νέες σημαντικές συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Υπενθυμίζεται ότι δρομολογείται η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της Θεσσαλονίκης στο Negotino με πρωτοβουλία του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Ελλάδα και πΓΔΜ βρίσκονται σε επαφή από τον Οκτώβριο του 2016 με σκοπό την διασύνδεση των Συστημάτων Φυσικού Αερίου των δύο χωρών.

Οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει μάλιστα μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση του συγκεκριμένου έργου.

Στόχος του ΔΕΣΦΑ, όπως επισημάνθηκε, είναι η δημιουργία μίας «ενεργειακής γέφυρας συνεργασίας» με την πΓΔΜ, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας και στις δυο χώρες.

Παράλληλα, προτεραιότητα αποτελεί η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και το άνοιγμα νέων δρόμων για το φυσικό αέριο στα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη.

Το έργο της διασύνδεσης με την πΓΔΜ περιλαμβάνεται στο υπό έγκριση Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2017-2026 του ΔΕΣΦΑ.

Παράλληλα, τον Απρίλιο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε μετά την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων οικονομικών και νομικών ενεργειών, την εξαγορά της εταιρείας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EDS στην πΓΔΜ, έναντι τιμήματος 4,8 εκατ. ευρώ.

«Η συγκεκριμένη εξαγορά – όπως ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση της -εντάσσεται στην στρατηγική των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στην περιοχή των Βαλκανίων και της επερχόμενης ενοποίησης των αγορών ενέργειας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση»

Ο Όμιλος EDS ιδρύθηκε το 2012 και έχει θυγατρικές στην Σερβία, στην Σλοβακία και στο Κοσσυφοπέδιο.

Είναι μέλος του Ουγγρικού Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας (HUPX) και διαθέτει άδειες εμπορίας (trading) Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Σερβία, στο Κοσσυφοπέδιο, στην Κροατία, στην Βουλγαρία και στην Ουγγαρία…. / IBNA

Κεντρική Φωτογραφία (Αρχείο): Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης