Τα μηνύματα Τσακαλώτου προς τους ξένους επενδυτές

Τα μηνύματα Τσακαλώτου προς τους ξένους επενδυτές

Μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές περί ύπαρξης συγκεκριμένου προγράμματος από την πλευρά της κυβέρνησης έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο πλαίσιο του 13ου Roadshow στο Λονδίνο.. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ανάπτυξης, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται, επιτρέπουν στους επενδυτές να γνωρίζουν πού και πώς μπορούν να επενδύσουν. Παράλληλα, σημείωσε ότι το προηγούμενο διάστημα αυτό που όλοι ανέμεναν ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση των αξολογήσεων, κάτι που δημιουργούσε αβεβαιότητα, προσθέτοντας πως τώρα προσδίδει σταθερότητα στην ελληνική οικονομία η ρύθμιση του χρέους, η οποία…ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο 10-15 χρόνων.

Ισορροπημένο πρόγραμμα

Αναφερόμενος στο θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και την ανησυχία των επενδυτών ότι αυτά κρατούν πίσω την ανάπτυξη, τόνισε ότι ήδη έχει πιαστεί ο στόχος, τονίζοντας πως “ακόμα και αν δεν κάναμε τίποτε άλλο, αυτό θα έφτανε το 5% του ΑΕΠ το 2022. Έτσι δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό επιτρέπει περισσότερο επεκτατικούς προϋπολογισμούς από εδώ και πέρα”. Επίσης, σημείωσε πως για το 2019 δημιουργούνται περίπου 900 εκατ. Ευρώ, ως επιπλέον δημοσιονομικός χώρος φοροελαφρύνσεων και αύξησης κοινωνικών δαπανών, υπενθυμίζοντας τις εξαγγελίες που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε «ισορροπημένη» την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις αλλά και το πακέτο ελαφρύνσεων, το οποίο είναι εντός των δημοσιονομικών στόχων.

Από εκεί και πέρα, τόνισε πως οι κοινωνικές πολιτικές θα εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι της εργασίας και η μεσαία τάξη θα έχουν μερίδιο από την ανάπτυξη της χώρας, ξεκαθαρίζοντας στους επενδυτές ότι δεν θα υπάρξουν “εκπλήξεις”, στη λογική του ότι οι όποιες επεκτατικές κινήσεις στον προϋπολογισμό θα κινούνται αυστηρά εντός του δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος είναι τουλάχιστον 3,5 δισ. Ευρώ για την επόμενη τετραετία.

Έξοδος

Επιπλέον, ο ίδιος τάχθηκε για άλλη μια φορά κατά της πιστοληπτικής γραμμής, εκτιμώντας ότι αν είχε επιλεγεί “δεν θα είχαμε τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης” και παράλληλα, τα επιτόκια θα ήταν υψηλότερα. Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ δεν είπε ότι δεν μας ενδιαφέρει η έξοδος στις αγορές, αλλά ότι με το μαξιλάρι ρευστότητας, έχουμε το περιθώριο να βγούμε όταν είναι κατάλληλες οι συνθήκες./ΙΒΝΑ