Έγινε το πρώτο βήμα για τον αγωγό EastMed

Έγινε το πρώτο βήμα για τον αγωγό EastMed

Σε φάση υλοποίησης περνά πλέον μέσα στο επόμενο διάστημα ο αγωγός φυσικού αερίου Eastern Mediterranean – EastMed καθώς υπεγράφη χθες από τον υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργο Λακκοτρύπη, και τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου (minister for Petroleum and Mineral Resources),  Tarek El-Molla, η δεύτερη και τελευταία διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών με την οποία ανοίγει στην ουσία ο δρόμος για την κατασκευή του εν λόγω αγωγού.

Την πλήρη στήριξη προς την Λευκωσία όσον αφορά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της εξέφρασε μέσω της εκπροσώπου της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Head of Unit “International Relations & Enlargement” European Commission, Directorate-General for Energy), Anne-Charlotte Bournoville, η Ε.Ε., αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τον γεωστρατηγικό ρόλο της Μεγαλονήσου.

Ειδικότερα, κατά τον χαιρετισμό της η Anne-Charlotte Bournoville ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί ως σημαντικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. τον αγωγό East Med όπως επίσης ότι εγκρίνει την επιλογή του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG) ως την πλέον κατάλληλη για την μεγιστοποίηση του οφέλους τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Ευρώπη.

«Ορόσημο όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» χαρακτήρισε την διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Κύπρο και την Αίγυπτο ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται ουσιαστικά για έναν ευρωπαϊκό αγωγό, που προορίζεται για την μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, από όπου θα επανεξάγεται προς την Ευρώπη υπό τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)».

Για «συμφωνία-ορόσημο» έκανε λόγο και ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου (minister for Petroleum and Mineral Resources),  Tarek El-Molla, υπογραμμίζοντας ότι η επίτευξη της συμφωνίας αυτής δεν θα ήταν δυνατή δίχως την υποστήριξη των Προέδρων των δύο χωρών.

Το χρονοδιάγραμμα ορίζει την σύσταση εντός των επόμενων 30 ημερών κοινής επιτροπής παρακολούθησης, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των υπουργείων Ενέργειας και των ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας των δύο χωρών.

Επιπρόσθετα, Κύπρος και Αίγυπτος δεσμεύονται για την δημιουργία των απαραίτητων για την υλοποίηση του αγωγού East Med ευνοϊκών συνθηκών και την διατήρηση του κατάλληλου ευνοϊκού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης και της έγκαιρης έκδοσης των απαραίτητων αδειών…. / IBNA