Ο Τσακαλώτος έθεσε το θέμα των συντάξεων στο Scholz

Ο Τσακαλώτος έθεσε το θέμα των συντάξεων στο Scholz

Το ζήτημα της κατάργησης του μέτρου των συντάξεων έθεσε στον γερμανό ομόλογο του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σύμφωνα με πληροφορίες, ζητώντας να ολοκληρωθεί η συζήτηση το συντομότερο όχι μόνο για το δημοσιονομικό χώρο του 2019 αλλά μέχρι το 2022.

Ο κ. Τσακαλώτος υπερασπίστηκε την θέση της κυβέρνησης, με επιχειρήματα ότι τα πλεονάσματα θα ξεπεράσουν το 3,5% το 2019 αλλά και τα επόμενα τρία έτη θέλοντας να πείσει τους κυρίους Scholz και Moscovici με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα στο περιθώριο της συνάντησης του δικτύου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Ecofin Ministerial Network).

Κατά την διάρκεια της συνάντησης εξέθεσε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου 3,5%  και για το έτος 2019 και για τα επόμενα χρόνια, το ακριβές μέγεθος του οποίου συζητείται και θα συνεχίσει να συζητείται με τους θεσμούς. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι θα είναι θετικό να ξεκινήσει συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο χώρος αυτός, όχι μόνο για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια έως το 2022.

Πάντως, το θέμα των συντάξεων ενδέχεται να μην ξεκαθαρίσει ούτε στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου αλλά σε αυτό της 3ης Δεκεμβρίου του 2018 για τεχνικούς λόγους, καθώς τα δημοσιονομικά στοιχεία δεν επαρκούν για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα.  Επόμενος στόχος τώρα της κυβέρνησης είναι η αναβολή του μέτρου της περικοπής και επανεξέταση του το πρώτο τρίμηνο του 2019./IBNA