Κύπρος και Αίγυπτος υπογράφουν για νέο αγωγό

Κύπρος και Αίγυπτος υπογράφουν για νέο αγωγό

Σε συμφωνία για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται πως καταλήγουν η Αίγυπτος και η Κύπρος, στο πλαίσιο μίας κοινής προσπάθειας εμπορικής αξιοποίησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που φιλοξενούν οι δύο χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία υπογράφεται σήμερα Τετάρτη.

Λευκωσία και Κάιρο φαίνεται πως δρομολογούν την κατασκευή του εν λόγω αγωγού με σκοπό την δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ασφάλειας και δικτύου συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εν λόγω αγωγός θα ξεκινά από την θαλάσσια ζώνη εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μεταφέροντας το παραγόμενο φυσικό αέριο από τα κυπριακά οικόπεδα στην Αίγυπτο, η οποία διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές προκειμένου να γίνει η επεξεργασία και η μετατροπή του σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) με σκοπό στην συνέχεια να ακολουθήσει η εξαγωγή του στην Ευρώπη.

Η αρχή θα γίνει με το οικόπεδο 12, το επονομαζόμενο «Αφροδίτη».

«Πρόκειται για μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, όχι μόνο για την Κύπρο και την Αίγυπτο, αλλά κυρίως για την Ευρώπη» δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Tarek El-Molla.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο δραστηριοποιούνται η ιταλική ΕΝΙ, η αμερικανική ExxonMobil και η γαλλική Total.

Η Αίγυπτος στο μεταξύ προέβη σε συμφωνία για την διερεύνηση μίας περιοχής στα δυτικά του Νείλου με τις εταιρείες Shell (Ολλανδία) και Petronas (Μαλαισία) έναντι 1 δις. δολαρίων με σκοπό την διενέργεια δώδεκα συνολικά γεωτρήσεων για τον εντοπισμό εν δυνάμει κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της χώρας να αναδειχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο με το βάρος να πέφτει στο φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή (LNG), καθώς ήδη τα ιδιαιτέρως μέχρι σήμερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ιδίως μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr από την ιταλική ΕΝΙ, έχουν προσελκύσει το διεθνές επενδυτικό και γεωστρατηγικό ενδιαφέρον./IBNA