Επίσκεψη Vucic στο Πεκίνο: Κινέζικες επενδύσεις στη Σερβία ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων

Επίσκεψη Vucic στο Πεκίνο: Κινέζικες επενδύσεις στη Σερβία ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων

Σημαντικές συμφωνίας που θα αποφέρουν επενδύσεις ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να υπογράψει στην Κίνα ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic. Εχθές, πρώτη ημέρα της επίσκεψης του στο Πεκίνο όπου μετέβη για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, υπεγράφη με την κινέζικη βιομηχανία ελαστικών «Shandong Linglong Tire Co» συμφωνία για την κατασκευή εργοστασίου στην πόλη Zrenianin στην βορειοδυτική Σερβία. Πρόκειται για επένδυση 900 εκατομμυρίων δολαρίων που θα υλοποιηθεί μέσα σε δύο χρόνια.  Η εταιρία αυτή κατασκευάζει ελαστικά για μεγάλες γαλλικές και γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και όπως ανακοινώθηκε από το Μάρτιο του 2020 οι ανάγκες αυτές θα καλύπτονται από το εργοστάσιο στη Σερβία.

Ο Aleksandar Vucic συναντήθηκε, επίσης, εχθές,  με τις διοικήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας και της EXIM BANK. Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκε η χρηματοδότηση έργων υποδομών στους τομείς των συγκοινωνιών και της ενέργειας.  Οι κινέζικες τράπεζες χρηματοδοτούν στη Σερβία σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ παρέχουν και δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε κινέζικες εταιρίες που επιθυμούν να επενδύουν σε τομείς στρατηγικής σημασίας όπως η ενέργεια, η χαλυβουργία και ο ορυκτός πλούτος.

Ο πρόεδρος της Σερβίας θα συναντηθεί την Τρίτη με τον ομόλογο του της Κίνας Xi Jinping. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής θα υπογραφούν δέκα συμφωνίες με σημαντικότερη αυτήν που αφορά τα ορυχεία μετάλλου RTB-Bor όπου η κινέζική εταιρία  «Zijin Mining Group Company» επελέγη από την σερβική κυβέρνηση ως στρατηγικός εταίρος και δεσμεύτηκε ότι στα επόμενα έξι χρόνια θα επενδύσει 1,46 δισεκατομμύρια δολάρια. Σημαντικές συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν για τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Μαυροβούνιο, όπου ήδη δραστηριοποιούνται κινέζικές εταιρίες, την κατασκευή της περιφερειακές οδού του Βελιγραδίου, την ανακατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου Nis-Dimitrovgrad ενώ θα εξεταστούν και οι δυνατότητες χρηματοδότησης της ανακατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου Belgrade-Nis.

Επίσης, προβλέπεται η υπογραφή σημαντικής διακρατικής συμφωνίας για την δημιουργία ελεύθερης βιομηχανικής ζώνης στη Σερβία για κινέζικες εταιρίες όπου τα προϊόντα που θα παράγονται και προορίζονται για εξαγωγή στην Ευρώπη θα υπόκεινται σε ειδικό τελωνειακό καθεστώς./IBNA