Ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry, την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, συναντήθηκε με τους ομολόγους του από την Ελλάδα και την Κύπρο Νίκο Κοτζιά και Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, πρέσβη Ahmed Abu Zeid, η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος των τριών υπουργών για συνεχή διαβούλευση και συντονισμό, με στόχο την προώθηση των σχέσεων ισχυρής φιλίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, οι οποίες έχουν καταστεί σημαντικός και σταθερός στρατηγικός πυλώνας στην περιοχή.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι προετοιμασίες για την επόμενη σύνοδο κορυφής στο πλαίσιο του μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη. Οι Υπουργοί εξέτασαν την πρόοδο που σημειώθηκε στην υλοποίηση των κοινών σχεδίων συνεργασίας, στο πλαίσιο του μηχανισμού τριμερούς συνεργασίας, με κυριότερα το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της  αφρικανικής και ευρωπαϊκής ηπείρου μέσω των τριών χωρών και τα σχέδια συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, υπό το φως των πρόσφατων ανακαλύψεων υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της στρατηγικής σημασίας τους. Συζητήθηκαν επίσης η συνεργασία και η ανταλλαγή εμπειριών στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας και της αλιείας, οι βιομηχανίες που συνδέονται με αυτούς τους τομείς, καθώς και  η συνεργασία στον τομέα της πληροφορικής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου τόνισε την υψηλή προτεραιότητα που δίδει η Αίγυπτος στις στρατηγικές της σχέσεις τόσο με την Αθήνα όσο και με τη Λευκωσία. Από την πλευρά τους, οι ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της Κύπρου εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τις διάφορες πτυχές της τριμερούς συνεργασίας με την Αίγυπτο, τονίζοντας ότι προσβλέπουν στην ενίσχυση και αναβάθμισή τους, ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, ώστε να ανέλθουν στο επίπεδο της πολιτικής προσέγγισης μεταξύ των τριών χωρών.

Στη συνάντηση έγινε και ανασκόπηση των διαφόρων περιφερειακών εξελίξεων στη νότια και ανατολική Μεσόγειο, καθώς και των τρόπων ενίσχυσης της διαβούλευσης και της ανταλλαγής απόψεων για τη στήριξη της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.  Οι τρεις υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το μέγεθος του μεταξύ τους συντονισμού στα διάφορα περιφερειακά και διεθνή φόρα, τονίζοντας το ενδιαφέρον τους να συνεχιστεί στο ίδιο επίπεδο κατά την προσεχή περίοδο./IBNA