Πολλαπλές οι προκλήσεις για τα Βαλκάνια για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς – Κίνδυνος οι καθυστερήσεις

Πολλαπλές οι προκλήσεις για τα Βαλκάνια για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς – Κίνδυνος οι καθυστερήσεις

Η ανάγκη να ενισχυθεί ο ενεργειακός τομέας στα Βαλκάνια πρέπει να αποτελεί πλέον άμεση προτεραιότητα, καθώς οι ανάγκες σε φυσικό αέριο ακολουθούν ανοδική πορεία, την στιγμή όμως που η τροφοδοσία της αγοράς παραμένει προβληματική.

Στόχος είναι να προχωρήσουν άμεσα τα μεγάλα έργα κομβικής σημασίας που θα διευκολύνουν την προώθηση διαφοροποιημένων πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και εναλλακτικών με στρατηγικό διεθνές ενδιαφέρον οδών διέλευσης.

Η κατασκευή του αγωγού Trans Adriatic Pipeline – TAP έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι σωλήνες για την κατασκευή του έχουν πλέον συγκολληθεί στο 90% της διαδρομής και με την ολοκλήρωση του έργου ο αγωγός ΤΑΡ θα τροφοδοτεί την ευρωπαϊκή αγορά με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Θα υπερκεραστούν όμως οι αντιρρήσεις της Ιταλίας, η οποία αντιτίθεται στην κατασκευή του, προκειμένου το έργο να είναι εντός χρονοδιαγράμματος;

Ο σχεδιασμός του αγωγού Gas Interconnector Greece-Bulgaria – IGB, ο οποίος αναμένεται να διοχετεύσει το φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP στο δίκτυο της Βουλγαρίας και αποτελεί το πρώτο βήμα για την επέκταση στην συνέχεια στα Βαλκάνια, έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή του. Ο εν λόγω αγωγός έπρεπε να ήταν έτοιμος από το 2012!

Δρομολογείται η κατασκευή της γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με την Σερβία, που θα ενισχύσει την διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας και θα συμβάλει σημαντικά στην υλοποίηση του συστήματος του «Κάθετου Διαδρόμου», ο οποίος περιλαμβάνει την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα.

Σχεδιάζεται η κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια και θα ενισχύσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΠΓΔΜ αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Προωθείται η κατασκευή του αγωγού EastMed, όπου έχουν προχωρήσει οι επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Εκκρεμεί η υπογραφή μέχρι το τέλος του έτους της σχετικής διακυβερνητικής συμφωνίας.

Αναπτύσσεται η αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι η κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη Είναι απαραίτητη ωστόσο η δημιουργία πολλαπλών εισόδων για την περαιτέρω επέκταση της βαλκανικής αγοράς. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η Κροατία, χρειάζεται ωστόσο να ληφθούν υπόψη οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για την δημιουργία μονάδας επεξεργασίας και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην νήσο Krk.

Όπως επισημαίνεται σε έγγραφο της Ε.Ε., «παρόλο που καμία από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν υπέστη σοβαρές διαταραχές του ενεργειακού εφοδιασμού της, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που συνδέονται με την ικανότητα των αντίστοιχων κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στον ενεργειακό τομέα. Η έλλειψη πλήρως διαφανών και ανοιχτών αγορών ενέργειας καθιστά δύσκολη την προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες δυναμικές της αγοράς βραχυπρόθεσμα και παραμένουν σημαντικά εμπόδια στην μακροπρόθεσμη εξασφάλιση επενδύσεων για μελλοντικές ενεργειακές υποδομές. Επιπλέον, τα Δυτικά Βαλκάνια αδυνατούν να τηρήσουν τα πρότυπα της Ε.Ε. και να αναπτύξουν τα εθνικά ενεργειακά χαρτοφυλάκια τους σύμφωνα με τις υφιστάμενες δεσμεύσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ενέργεια»./IBNA