Από την Ιερουσαλήμ στο Κάιρο Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης. Θετική η τριμερής με το Ισραήλ.

Από την Ιερουσαλήμ στο Κάιρο Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης. Θετική η τριμερής με το Ισραήλ.

Σε πολύ θερμό κλίμα και με ουσιαστικές συζητήσεις πραγματοποίηθηκε η πρώτη τριμερής συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Οι Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Χριστοδουλίδης και Benjamin Netanyahu σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ, είχαν εποικοδομητικές συζητήσεις για την διεύρυνση των συνεργασιών τους, για τον συντονισμό τους σε θέματα ασφαλείας, ενεργειακών θεμάτων και διεύρυνση της τριμερούς και με άλλες χώρες. Επίσης συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα, για τη Μέση Ανατολή, τη Συρία και άλλα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ παρέθεσε γεύμα εργασίας στους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, ενώ στην συνέχεια υπήρξε διμερής συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Benjamin Netanyahu. Ακολούθησε η τριμερής συνεργασία Κοτζιά Χριστοδουλίδη Netanyahu, μόνοι τους στην αρχή και σε διευρυμένη σύνθεση στη συνέχεια, ενώ με το πέρας της τριμερούς ακολούθησε συνάντηση μεταξύ του Ισραηλινού Πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ με τον Νίκο Κοτζιά.

Αργά το απόγευμα Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Χριστοδουλιδης αναχώρησαν για την Κύπρο, απ’ όπου την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου θα αναχωρήσουν για την Αίγυπτο όπου θα συμμετάσχουν στην τριμερή συνάντηση των ΥΠΕΞ  Ελλάδας Κύπρου και της Αιγύπτου Sameh Shoukry.

Οι διαβουλεύσεις των Υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο εντάσσονται στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου σε θέματα τριμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος./IBNA