Δεν υπάρχει “Plan B” για τον αγωγό ΤΑΡ

Δεν υπάρχει “Plan B” για τον αγωγό ΤΑΡ

Πεπεισμένοι ότι ο αγωγός ΤΑΡ θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό «εντός των γνωστών χρονικών πλαισίων» μεταφέροντας 10 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε ετήσια βάση στην Ιταλία εμφανίστηκε ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων του Αζερμπαϊτζάν Socar, Vitaliy Baylarbayov, αποκαλύπτοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην περίπτωση που η Ιταλία προβάλει εκ νέου αντιρρήσεις ως προς την κατασκευή του αγωγού επί των εδαφών της.

Ανώτατα στελέχη πάντως της βρετανικής ΒΡ και της αζέρικης Socar εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο Νότιος Διάδρομος μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα στην ευρωπαϊκή αγορά θα είναι σε θέση να τεθεί σε λειτουργία όπως έχει συμφωνηθεί το 2020, παραβλέποντας τις ενστάσεις που από την πρώτη στιγμή προέβαλε η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας αναφορικά με τον αγωγό ΤΑΡ ή ακόμη το γεγονός ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Sergio Costa, χαρακτήρισε το έργο «άσκοπο», δίχως πραγματικό οικονομικό αντίκτυπο.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις αναφορικά με την Ιταλία, είναι δύσκολη η κατάσταση και η διαχείριση θέλει προσοχή» σημείωσε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της ΒΡ, Emily Olson, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει προκύψει ακόμη η ανάγκη για την χάραξη ενός “Plan B” και πως επί της παρούσης προτεραιότητα αποτελεί η προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου η ιταλική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την αξία και τα οφέλη του έργου. «Είναι σημαντικό – τόνισε- να λάβουμε υπόψη μας ότι πρόκειται για νέα κυβέρνηση. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί της και να την κάνουμε να αισθανθεί άνετα. Δεν είμαι διατεθειμένη να ακολουθήσω μία εναλλακτική λύση ακόμη. Χρειάζεται απλώς να αντιληφθούν ορισμένοι πως πρέπει να προχωρήσουμε».

«Δεν υπάρχει Plan B και δεν χρειάζεται να υπάρξει. Η Ιταλία έχει ανάγκη από φυσικό αέριο. Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ιταλία αυξάνεται σταθερά και κατ’επέκταση αυξάνονται και οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην χώρα» ανέφερε ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων του Αζερμπαϊτζάν Socar, Vitaliy Baylarbayov, σε μία προσπάθεια κατευνασμού της οξύτατης κριτικής που ασκείται, καθώς στις προβλέψεις όλο το προηγούμενο διάστημα κανείς δεν είχε υπολογίσει και εκτιμήσει σωστά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Όλο το βάρος είχε πέσει στην Γεωργία, την Τουρκία και την Αλβανία…