Σημαντική συνάντηση στο Ισραήλ στις 13 Σεπτεμβρίου.

Σημαντική συνάντηση στο Ισραήλ στις 13 Σεπτεμβρίου.

Μια πολύ σημαντική συνάντηση λαμβάνει χώρα στις 13 Σεπτεμβρίου στην Ιερουσαλήμ, μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ισραήλ Benjamin Netanyahu.

Η τριμερής συνάντηση που γίνεται για πρώτη φορά μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών, γίνεται σε μια χρονική περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τις εξελίξεις στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ, τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν τις κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις των τριών χωρών, ώστε να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις ενισχύοντας την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή. Παρότι οι τριμερείς αυτές συνεργασίες έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον και την υποστήριξη τόσο στην ΕΕ όσο και άλλων χωρών, δεν κατέστη μέχρι στιγμής δυνατόν να ενεργοποιήσει την προσοχή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθεί και η διεύρυνση των πρωτοβουλιών με χώρες που έχουν ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή τους, όπως η Ιταλία αλλά και χωρών όπως η Γερμανία που προσεκλήθη από τον Νίκο Χριστοδουλίδη κατά την διήμερη επίσκεψη του στο Βερολίνο.

Τα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει συνδράμει στην ενίσχυση των τριμερών συνεργασιών της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, με προοπτική την διεύρυνση τους.

Τα όποια εκκρεμή προβλήματα που υπάρχουν στην συνεργασία για την εξόρυξη και εκμετάλλευση  του φυσικού αερίου, η συνέχιση του τεχνικού ελέγχου του East-Med προχωρά κανονικά, καθώς η απόφαση για την πραγματοποιήσει του είναι καθαρά πολιτική.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των αποφάσεων των συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο έχει άμεση σχέση τόσο με την Τουρκία και τις αποφάσεις που θα λάβει στον ενεργειακό τομέα, όσο και τις ΗΠΑ που αυτή την στιγμή η επιλογή του Donald Trump είναι η εσωτερική πολιτική σκηνή./IBNA