Το Κυπριακό συζήτησαν Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης

Το Κυπριακό συζήτησαν Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης

Συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογο του της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων έγινε ευρεία αναφορά για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς ο Νίκος Κοτζιάς είχε συνάντηση στις 11 Σεπτεμβρίου με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Jane Holl Lute για το Κυπριακό, ενώ είχε προηγηθεί και η συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογο του Mevlut Cavusoglu στην Σμύρνη, όπου κι εκεί συζητήθηκε εκτενώς το Κυπριακό.

Από το πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογο του για τις επαφές και τις συζητήσεις που είχε στη Γερμανία κατά την διήμερη επίσημη επίσκεψη του εκεί τις προηγούμενες μέρες.

Επιπροσθέτως οι δυο ΥΠΕΞ, συζήτησαν την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα στις 17 Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται να συναντηθεί τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο όσο και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Κοτζιάς και Χριστοδουλίδης συζήτησαν επίσης για τον τρόπο συντονισμού κατά την επίσκεψη τους στην Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να γίνουν σημαντικές επαφές για το Κυπριακό, που θα καθορίσουν και την πορεία για την έναρξη ενός κύκλου διαβουλεύσεων για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος.

Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ, συζητήθηκε και η τριμερής συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ, στις 13 Σεπτεμβρίου μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και για τις τρεις πλευρές σε μια περίοδο κρίσιμη για το μέλλον της περιοχής.

Οι εξελίξεις όσον αφορά την έναρξη εκ νέου του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και οι επόμενες κινήσεις χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και συντονισμό της ελληνικής και κυπριακής πλευράς. Συγκρατημένη αισιοδοξία πάντως χαρακτηρίζει τους Νίκο Κοτζιά και Νίκο Χριστοδουλίδη έχοντας στα χέρια τους το πλαίσιο Guterres που διαμορφώθηκε στο Crans Montana./ΙΒΝΑ