Θεσμοθέτηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας

Θεσμοθέτηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας

Την θεσμοθέτηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) και τη δημιουργία Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας συζητά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό την Προεδρία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Στις συνεδριάσεις του ΕΣΕΠ συμμετέχουν οι αρμόδιοι επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής όλων των κομμάτων, εκτός του ΚΚΕ που αυτοβούλως δεν συμμετέχει και της Χρυσής Αυγής που δεν προσκαλείται.

Στη συνάντηση του ΕΣΕΠ τέθηκε προς συζήτηση ένα προσχέδιο νόμου για την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και οι συμμετέχοντες θα πάρουν θέση και θα εκφράσουν τις απόψεις τους θετικές ή αρνητικές για την δημιουργία της νέας αυτής δομής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ, ο σχεδιασμός του ΕΣΑ γίνεται στα πρότυπα του Ισραηλινού Συμβουλίου Ασφαλείας που δημιουργήθηκε το 1999 και τέθηκε σ εφαρμογή του 2008.

Το ΕΣΑ θα είναι συμβουλευτικό όργανο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, με τον εκάστοτε Πρωθυπουργό να επιλέγει τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας που θα προΐσταται του νέου θεσμικού οργάνου. Τόσο το ΕΣΑ και ο Σύμβουλος θα είναι υπό τον Πρωθυπουργό. Σε καμιά περίπτωση το ΕΣΑ δεν θα υποκαθιστά το ΚΥΣΕΑ ή το ΕΣΕΠ.

Σύμφωνα με το Ισραηλινό μοντέλο το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας μεταξύ των καθηκόντων του Συμβουλίου περιλαμβάνονται: στρατηγική συμβουλή προς τον πρωθυπουργό, προσφορά συστάσεων ασφαλείας προς την κυβέρνηση, κοινή κατεύθυνση και συντονισμό των δυνάμεων ασφαλείας καθώς και επιθεώρηση και εποπτεία της λήψης αποφάσεων σχετικά με τους φορείς ασφαλείας. Άλλες λειτουργίες περιλαμβάνουν τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό προσεγγίσεων ασφαλείας και τη διατήρηση συνεργατικών και συντονιστικών σχέσεων με τα στοιχεία εθνικής ασφάλειας των επιλεγμένων χωρών. Το Ισραηλινό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας διατηρεί επίσης υψηλού επιπέδου διπλωματικές επικοινωνίες με παγκόσμιες δυνάμεις./ΙΒΝΑ