Νέος γύρος ερευνών σε Ιόνιο και Κρήτη

Νέος γύρος ερευνών σε Ιόνιο και Κρήτη

Περί τα 32.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο, έχουν ενδελεχώς διερευνηθεί, με αποτέλεσμα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) να προχωρά στο επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από την προσπάθεια προσέλκυσης του ενδιαφέροντος των μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών, προκειμένου στην συνέχεια να ακολουθήσει η διενέργεια γεωτρήσεων για τον εντοπισμό εν δυνάμει σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Το πρώτο βήμα είχε γίνει τον Ιούλιο 2014 με την προκήρυξη του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων.

Στόχος σήμερα είναι να διερευνηθεί η ευρύτερη περιοχή του Ιονίου και του Κρητικού Πελάγους και να αναζωπυρωθεί στοχευμένα το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιριών για τα ελληνικά «μπλοκ», μέσω της επαναξιολόγησης και της ερμηνείας των διαθέσιμων πληροφοριών και δεδομένων που αφορούν στην συγκεκριμένη περιοχή.

Όπως επισημαίνεται, ένας διεθνής διαγωνισμός με την συμμετοχή μίας μόνο ή δύο εταιρειών δεν νοείται στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον στον τομέα ερευνών και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Στο Ιόνιο το πλεονέκτημα είναι ότι έχει ήδη ανακαλυφθεί κοίτασμα (στο Κατάκολο), ενώ για το νότιο Κρητικό πέλαγος η εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για περιοχή υψηλού ρίσκου και κόστους μεν, εξαιτίας του μεγάλου θαλάσσιου βάθους, αλλά με μεγάλες αποδόσεις δε, εφόσον ανακαλυφθούν κοιτάσματα.

Η ΕΔΕΥ σχετικά με τις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης αναφέρει: «Γεωλογικά υπάρχουν ομοιότητες με τα πετρώματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που έδωσαν τα τελευταία πέντε χρόνια πολλές ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων αερίου. Οι θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα από ασβεστολιθικά πετρώματα και παρουσιάζουν ομοιότητες με το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου, της Καλυψούς και του Ονησιφόρου της Κύπρου, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις με το κοίτασμα της Αφροδίτης στην Κύπρο ή του Λεβιάθαν στο Ισραήλ».

Σε ό,τι αφορά στις μεγάλης έκτασης θαλάσσιες περιοχές που βγήκαν σε διαγωνισμό κατόπιν αιτημάτων ενδιαφερόμενων εταιρειών, η ΕΔΕΥ έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, έχει αναδείξει «επιλεγέντες αιτούντες» για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα «δυτικά» και «νοτιοδυτικά της Κρήτης» την κοινοπραξία Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια, την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση αναφορικά με τις συμβάσεις μίσθωσης των περιοχών και η ολοκλήρωση στην συνέχεια της διαδικασίας με την αποστολή τους στο Ελεγκτικό Συνέδριο και την κύρωση τους από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Για το οικόπεδο στο Ιόνιο, απομένει η απόφαση του αρμόδιου υπουργού για το αν η κοινοπραξία Repsol – Ελληνικά Πετρέλαια θα αναδειχθεί ανάδοχος της παραχώρησης./IBNA