Σειρά επαφών του Αλέξη Τσίπρα στο Στρασβούργο.

Σειρά επαφών του Αλέξη Τσίπρα στο Στρασβούργο.

Σειρά διμερών επαφών είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο Στρασβούργο στο περιθώριο της ομιλίας του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου παρουσίασε τις προτάσεις του για την Ευρώπη, κάνοντας επίσης αποτίμηση της κυβερνητικής του πολιτικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Pierre Moscovici, τον Πρόεδρο της Ευρωομόδας των Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών Udo Bullmann, την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς-Βόρειας Πράσινης Αριστεράς  Gabriele Zimmer και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Manfred Weber.

Αλέξης Τσίπρας και Pierre Moscovici , σύμφωνα με ελληνικές πηγές, συζήτησαν την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε τις διαφορές μεταξύ της μνημονιακής επιτροπείας και της τρέχουσας επιτήρησης της δημοσιονομικής πορείας της Ελλάδας, καθώς εντάσσεται στην ίδια πρακτική με την εποπτεία που έχουν όλες οι χώρες που εξέρχονται από προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Udo Bullmann συμφώνησαν πως είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός κοινού μετώπου όλων των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις στην ΕΕ, αναγνωρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο σε αυτό το μέτωπο.

Η προετοιμασία όλων των αριστερών πολιτικών δυνάμεων ενόψει των Ευρωεκλογών, συζητήθηκε μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Gabrielle Zimmer, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία στα μέτρα κοινωνικής στήριξης που κατάφερε να λάβει η Ελλάδα την τελευταία τριετία ακόμη και εντός μνημονίου, με τον Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνειι πως τώρα πλέον οι βαθμοί δημοσιονομικής ελευθερίας επιτρέπουν ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες στήριξης του κοινωνικού κράτους.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες ελληνικές πηγές, κατά τη συνάντηση με τον Manfred Weber ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις θέσεις στη διεκδίκηση του χρίσματος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την Κομισιόν. Ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του τόνισε πως η κρισιμότητα της συγκυρίας των ευροεκλογών για την Ευρώπη καθιστά αναγκαία την ανάδειξη των διακριτών διαφορών μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων./IBNA

Φωτογραφίες: ΓΤ/ΠΘ : Andrea Bonetti