Επενδύσεις στην Ενέργεια αν λυθεί η εκκρεμότητα του ονόματος της ΠΓΔΜ

Επενδύσεις στην Ενέργεια αν λυθεί η εκκρεμότητα του ονόματος της ΠΓΔΜ

Έμπρακτα σκοπεύει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) να στηρίξει τα Σκόπια και την Αθήνα υπό την προϋπόθεση όμως να λυθεί προηγουμένως η εκκρεμότητα του ζητήματος της ονομασίας της χώρας.

Μάλιστα, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα τις υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου με σκοπό την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη της ΝΑ Ευρώπης.

Όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Pierre Heilbronn, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η λύση της εκκρεμότητας “μπορεί να επιτρέψει την αποδέσμευση κεφαλαίων για την στήριξη πολλαπλών έργων, και οι δύο πλευρές επιθυμούν να δρομολογήσουν χειροπιαστές επενδύσεις”.

Η συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, μπορεί να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον και άλλων πιθανών επενδυτών στην περιοχή των Βαλκανίων.

Το επόμενο απαραίτητο βήμα είναι η επικύρωση της συμφωνίας τωn Πρεσπών από τα κοινοβούλια των δυο πλευρών, της Αθήνας και των Σκοπίων.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης δεν αποκάλυψε το ύψος των κεφαλαίων που προτίθεται να διαθέσει για τον τομέα της ενέργειας, απλώς έκανε γνωστό το γεγονός ότι υπάρχει εξίσου ενδιαφέρον για τον τομέα των μεταφορών.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα στην επόμενη τριετία, σύμφωνα με τον κ. Pierre Heilbronn,  η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα αποδεσμεύσει κεφάλαια ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση για την προώθηση επενδύσεων στα Δυτικά Βαλκάνια, εκτός από την ΠΓΔΜ, στην Σερβία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.

Το 2017, το ύψος των επενδύσεων άγγιξε τα 630 εκατομμύρια ευρώ όσον αφορά στην Ελλάδα και τα 50 εκατομμύρια ευρώ όσον αφορά στην ΠΓΔΜ./IBNA