Συνάντηση Κοτζιά Lute την Τρίτη στην Αθήνα

Συνάντηση Κοτζιά Lute την Τρίτη στην Αθήνα

Με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Jane Holl Lute θα συναντηθεί την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου ο Νίκος Κοτζιάς στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Η Jane Holl Lute στο πλαίσιο των διερευνητικών της επαφών κατόπιν εντολής του Antonio Guterres, θα καταγράψει τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για το Κυπριακό, ώστε να ξεκινήσει, εάν είναι δυνατόν, ένας νέος κύκλος για την εξεύρεση λύσης, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια στο Crans Montana.

Μέχρι στιγμής η ειδική απεσταλμένη έχει συναντηθεί με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων Νίκο Αναστασιάδη Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και Mustafa Akinci, ηγέτη των Τουρκοκυπρίων και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να καταθέσει τις απόψεις του για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις καθώς και για τα επόμενα βήματα που θα βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού.

Στη συνέχεια η Jane Holl Lute, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτικής ασφαλείας.

Για την ολοκλήρωση των επαφών της η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, ώστε να καταθέσει τις προτάσεις των συμπερασμάτων της στον ΓΓ μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να συναντηθεί και με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Jeremy Hunt, κάτι όμως που δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι στιγμής, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Βρετανική πλευρά επιθυμεί η συνάντηση της Lute να γίνει με τον Sir Alan Duncan τον επιφορτισμένο με την επίλυση του Κυπριακού από το Foreign Office./ΙΒΝΑ