Η πρώτη… μεταμνημονιακή συνάντηση κυβέρνησης-θεσμών

Η πρώτη… μεταμνημονιακή συνάντηση κυβέρνησης-θεσμών

Την πρώτη τους μεταμνημονιακή επίσκεψη στην Αθήνα ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και του ευρωπαϊκού εξαμήνου, κάτι το οποίο συνέβη και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εξήλθαν Μνημονίου και έχει σκοπό την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και να μην καταργηθούν διαρθρωτικά μέτρα. Ωστόσο, τα μέσα με τα οποία θα επιτευχθούν οι στόχοι βρίσκονται στην ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, στις συναντήσεις που θα έχει με τους θεσμούς, σκοπεύει να ανοίξει όλη την ατζέντα των σχεδίων της για φοροελαφρύνσεις και αύξηση κοινωνικών δαπανών, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τα 3,5 δισ. ευρώ κατά την τετραετία 2019-2022.

Προς κατάργηση μέτρων για συντάξεις και αφορολόγητο

Το πιο «καυτό» για την κυβέρνηση θέμα είναι οι συντάξεις και τα περιθώρια που θα έχει να αποτρέψει την περικοπή τους από 1η Ιανουαρίου 2019. Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταργηθεί τόσο αυτό όσο και το μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου, θεωρώντας ότι είναι σε θέση να απορροφήσουν τους όποιους κραδασμούς προκύψουν είτε από τη γερμανική πλευρά είτε από το ΔΝΤ, που δεν είναι άλλη από τον επηρεασμό των αγορών.

Οι αποφάσεις για τις συντάξεις δεν αναμένεται να ληφθούν κατά τη διάρκεια τις πρώτης αποστολής των θεσμών στην Αθήνα. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου, ενδεχομένως να περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων, με την οριστική απόφαση να αφήνεται για αργότερα, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, όταν και η εικόνα εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού θα είναι πληρέστερη.

Πάντως, κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε προ ημερών ότι θα ληφθεί υπόψη η συνολική εικόνα του συνταξιοδοτικού και όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που συμφωνήθηκαν την περίοδο 2015-2016. Δεν θέλησε, ωστόσο, να δεσμευτεί προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι ο “διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες” και ότι οι υπουργοί του Εurogroup θα θέλουν να δουν “την πλήρη δημοσιονομική εικόνα” πριν λάβουν μια απόφαση, καθώς, όπως είπε, “οι τελευταίες συζητήσεις έγιναν το 2017, υπό τελείως διαφορετικές δημοσιονομικές συνθήκες”.

Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου. Στην πρώτη αυτή επίσκεψη οι δανειστές θα θελήσουν να ενημερωθούν για όλα τα θέματα της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαίνει πάντως με θετικό ρυθμό, όπως φαίνεται από το σύνολο των στοιχείων που δημοσιοποιούνται./ΙΒΝΑ