Μπρα-ντε-φερ, Vucic-Thaci μέχρι την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσσόβου.

Μπρα-ντε-φερ, Vucic-Thaci μέχρι την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσσόβου.

Η διήμερη επίσκεψη του Aleksandar Vucic, το περασμένο Σαββατοκύριακο στις σερβικές περιοχές του Κοσσόβου σηματοδοτεί την έναρξη μίας εκστρατείας που θα προετοιμάσει την κοινή γνώμη για έναν επώδυνο συμβιβασμό.

Στην ομιλία του στη βόρεια Mitrovica ο Vucic απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του και να εξηγήσει πως σκέφτεται την «οριοθέτηση Αλβανών και Σέρβων» που προτείνει, προϊδέασε ωστόσο ότι η λύση δεν θα ικανοποιεί όλες τις φιλοδοξίες των Σέρβων.

«Επιθυμούμε  συμβιβασμό και όχι υπαγορεύσεις. Θέλουμε να ακούσουμε του πάντες αλλά και να ακουστούμε. Θέλω, πάνω απ όλα, να διασφαλιστεί η παραμονή στον τόπο σας, γιατί σας ανήκει. Δεν είναι εύκολος, ούτε σύντομος ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε. Θα χρειαστεί να απαρνηθούμε πολλά και να θυσιάσουμε πολλά» ανέφερε στην ομιλία του ο Aleksandar Vucic.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Σερβίας δεν έδωσε το περίγραμμα της πρότασης του, όπως είχε υποσχεθεί αναγγέλλοντας την επίσκεψη του στο βόρειο Κόσσοβο, προκάλεσε απογοήτευση όχι μόνο στο πλήθος που έσπευσε να τον ακούσει αλλά και στην κοινή γνώμη της Σερβίας που περίμενε με αγωνία να μάθει τι εννοεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν μιλάει για «οριοθέτηση».

Αναλυτές στο Βελιγράδι εκτιμούν ότι ο Vucic για λόγους τακτικής δεν αποκάλυψε τις προτάσεις του ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι δείλιασε όταν αντίκρισε ένα λαό που δεν ήταν έτοιμος να δεχθεί δυσάρεστες αλήθειες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα μεγαλύτερα χειροκροτήματα τα απέσπασε όταν αναφέρθηκε στον Milosevic και όταν διαβεβαίωσε ότι η Σερβία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Επικοινωνιακά, ωστόσο, ο Aleksandar Vucic με την επίσκεψη του στο Κόσσοβο κέρδισε τις εντυπώσεις και στο εσωτερικό της Σερβίας αλλά και διεθνώς. Σ αυτό συνέβαλε η αντίδραση των βετεράνων του UCK με τα οδοφράγματα και τις διαδηλώσεις όταν προσπάθησε να μεταβεί στο σερβικό θύλακα, το χωριό Banja. Η πρόθεση του προέδρου της Σερβίας να επισκεφθεί ένα σερβικό χωριό που βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας Drenica, απ όπου ξεκίνησε το 1998 η ένοπλη δράση των Αλβανών για ανεξαρτησία, ήταν γνωστό ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις. Ίσως και για αυτό επελέγη αυτός ο σερβικός θύλακας και όχι κάποιος άλλος που δεν θα είχε τόσο έντονη σημειολογική αξία για τους Αλβανούς.

Έτσι, ο Vucic βγήκε κερδισμένος παρότι δεν κατάφερε να επισκεφτεί το χωριό. Ήταν μία κίνηση ματ που σκοπό είχε να εκθέσει την Pristina. Ο μόνος πολιτικός του Κοσσόβου που κατάλαβε την πρόθεση του Vucic ήταν ο Hashim Thaci ο οποίος καταδίκασε τις αντιδράσεις των πρώην μαχητών του UCK και την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει στον Vucic την επίσκεψη στο σερβικό θύλακα. Ο Thaci για ακόμη μία φορά βρέθηκε εκτεθειμένος από τον πρωθυπουργό Ramush Haradinaj ο οποίος τον υπονομεύει συστηματικά σ αυτό το μπρα ντε φερ που ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες με τον Vucic.

Ως μέρος αυτής της αντιπαράθεσης εκλαμβάνεται και η πρόθεση του Thaci να επισκεφτεί την κοιλάδα του Presevo στη νότια Σερβία. Όπως διέρρευσε από το γραφείο του Thaci, την ερχόμενη Τετάρτη, ο πρόεδρος του Κοσσόβου προτίθεται να επισκεφτεί το Presevo και άλλους δήμους της νότιας Σερβίας όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Presheva Jone, ο Thaci θα επισκεφτεί την κοιλάδα του Presevo μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την διεύρυνση Johannes Hahn και υπουργούς της κυβέρνησης του Κοσσόβου. Πολιτικός αξιωματούχος των Αλβανών στο Presevo δήλωσε ότι η επίσκεψη υλοποιείται με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει εξασφαλιστεί η έγκριση του Βελιγραδίου.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο Hashim Thaci συναντήθηκε τρεις φορές με εκπροσώπους των Αλβανών της νότιας Σερβίας. Οι συναντήσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει για να αποτελέσει μέρος του διαλόγου με το Βελιγράδι η επιθυμία των Αλβανών στην κοιλάδα του Presevo να προσαρτηθεί η περιοχή τους στο Κόσσοβο. Ο Thaci μιλάει ανοιχτά για αυτήν την προοπτική στο πλαίσιο της πρότασης του για «διόρθωση» των συνόρων με τη Σερβία. Η επιμονή του αυτή φαίνεται να μην ενοχλεί το Βελιγράδι. Το αντίθετο μάλιστα, αφού όπως δήλωσε πρόσφατα ο  ΥΠΕΞ της Σερβίας Ivica Dacic, η στάση του Thaci αποτελεί ευκαιρία για να τεθεί το θέμα της προσάρτησης του βορείου Κοσσόβου στη Σερβία.  Οι φράσεις, λοιπόν, «διόρθωση των συνόρων»  και «οριοθέτηση Αλβανών και Σέρβων» που χρησιμοποιούν οι πρόεδροι Thaci και Vucic φαίνεται ότι έχουν την ίδια σημασία και υποδηλώνουν την πρόθεση για ανταλλαγή εδαφών. Όλα τα άλλα είναι μέρος της τακτικής των δύο πλευρών για ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους θέσης./IBNA