Κοτζιάς: Πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.

Κοτζιάς: Πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.

Από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (NUPI) ξεκίνησε την επίσημη επίσκεψη του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο Όσλο της Νορβηγίας, αποδεχόμενος την πρόσκληση της ομολόγου του  Ine Marie Eriksen Søreide.

Ο Νίκος Κοτζιάς, στην ομιλία του στο NUPI, με τίτλο «Αρχές της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής» παρουσία πολιτικών, ακαδημαϊκών και διπλωματών στην πιο έγκριτη δεξαμενή σκέψης της Νορβηγίας, ανέδειξε το πλαίσιο της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

«Καταφέραμε να λειτουργήσουμε ως πυλώνας της σταθερότητας και της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, των ίσων σχέσεων μεταξύ των κρατών βάσει του διεθνούς δικαίου, με σεβασμό στον πολιτιστικό πλουραλισμό και διάλογο για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων. Το κάναμε σε μια ασταθή περιοχή» σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς. «Όπως και η Νορβηγία, είμαστε μια χώρα που ξέρει πώς να μεσολαβεί, να βρίσκει λύσεις όταν τα συμφέροντα συγκρούονται. Αυτό είναι κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι, ακόμα και όταν οι προσπάθειές μας δεν δημοσιοποιούνται πάντοτε» συνέχισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Για να καταλήξει ότι «αυτό που μετράει στην διπλωματία είναι η επιτυχία και αυτό δεν μετριέται πάντα από τις αναφορές στα μέσα ενημέρωσης».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Νίκος Κοτζιάς, σημείωσε ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας συνδέονται σε σημαντικό βαθμό με την περιοχή των Βαλκανίων, καθώς λόγω του μεγέθους της οικονομίας της, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τις υποδομές την καθιστά πυλώνα για την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής. Κάτι βέβαια που συνεπάγεται και μεγαλύτερες ευθύνες. Ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων, πρέπει να διαμορφώσει, πέρα από την πολυεπίπεδη συνεργασία και στην εμπέδωση μια κουλτούρας συμβιβασμού και συναίνεσης μεταξύ των κρατών της περιοχής.

Η γεωστραγική θέση της Ελλάδας, μέσα σ’ ένα τρίγωνο αστάθειας που οριοθετείται από την Ουκρανία, την Λιβύη και το Ιράκ με την Συρία, απαιτεί «ευελιξία και προσαρμοστικότητα» στην άσκησης της εξωτερικής της πολιτικής.

Αναφερόμενος διεξοδικά στις δώδεκα αρχές που διέπουν την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, τις συνδύασε με τις δεκαέξι πρωτοβουλίες και τους εννέα διεθνείς σχηματισμούς που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΥΠΕΞ, πυλώνες συνεργασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ασφάλειας και σταθερότητας.

Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών, επεσήμανε ότι η ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Αθήνας, έχοντας στόχο στην επίλυση κι όχι στην διαιώνιση των προβλημάτων λειτούργησε ευεργετικά προς την επίλυση την διαφοράς του ονοματολογικού με την πΓΔ της Μακεδονίας.

Ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι ούτε το αποτέλεσμα των περιστάσεων ούτε το αποτέλεσμα “εξωτερικών πιέσεων”, όπως συχνά υποστήριζαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Αντίθετα, ήταν δική μας επιλογή να υιοθετήσουμε μια ενεργητική προσέγγιση». Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συμφωνία «την επιτομή ενός δομημένου και δίκαιου συμβιβασμού στην περιοχή, η οποία χρησιμεύει ως πηγή έμπνευσης για τους άλλους σε μια περιοχή με μακρές διαμάχες». Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία για μια δέσμη δέκα θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η οριοθέτηση των συνόρων και των θαλάσσιων ζωνών.

Σε σχέση με την Τουρκία, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε τις εσωτερικές της αντιφάσεις, το μετεωρισμό της μεταξύ αλαζονείας και αυτοπεποίθησης, αλλά και τις αναθεωρητικές της τάσεις. Απέναντι σε αυτήν την Τουρκία η Ελλάδα, όπως είπε, επιδιώκει να μειώνει τις εντάσεις, χωρίς όμως να δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι αδύναμη, φοβική και διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις στις αρχές και τις αξίες της. «Έχουμε μια διαφορετική άποψη για την αξία της ζωής και του πολέμου. Και αυτή είναι μια πολιτική ευθύνης», τόνισε ο κ. Κοτζιάς. Ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι με την Τουρκία επιθυμούμε διάλογο και συνεργασία, αλλά παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας.

Την προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο προέταξε ο υπουργός των Εξωτερικών αναφερόμενος στη στάση της χώρας στο Κυπριακό. «Η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος, μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ. Πρέπει να απολαμβάνει πλήρως όλα τα δικαιώματα μιας κανονικής κατάστασης, χωρίς “δικαιώματα” παρεμβάσεων τρίτων», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς και επανέλαβε ότι για την Ελλάδα, το Κυπριακό είναι ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής.

Η ασκούμενη εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται όμως και από την «προώθηση μίας θετικής ατζέντας συνεργασίας», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, κάνοντας αναφορά στις πρωτοβουλίες για τις διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες που έχει υλοποιήσει./ΙΒΝΑ