Πενταμερής Συνάντηση υπουργών Ενέργειας: «Τα Βαλκάνια είναι ο επόμενος ενεργειακός κόμβος»

Πενταμερής Συνάντηση υπουργών Ενέργειας: «Τα Βαλκάνια είναι ο επόμενος ενεργειακός κόμβος»

Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των Βαλκανίων σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή αναμένεται να ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα με στόχο μεταξύ άλλων την δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη.

Η πενταμερής συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου «Southeast Europe Energy Forum», που διοργάνωσε το  Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, κατά την οποία ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε με τους ομολόγους, τον  υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Mark W. Menezes, την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova, τον υπουργό Ενέργειας της Σερβίας, Aleksandar Antic και τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz, στην ουσία άνοιξε τον δρόμο για την πραγματοποίηση σύντομα μίας νέας συνάντησης με την συμμετοχή κι άλλων κρατών της περιοχής των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου.

Όλες οι πλευρές συμμερίζονται κοινούς στόχους, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η ανάγκη περαιτέρω διασύνδεσης των υποδομών και η ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, σε μια περιοχή που αποτελεί πύλη της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς.

Στη βάση αυτή στην Θεσσαλονίκη ετέθησαν οι βασικοί παράμετροι ενός σχεδίου περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου της ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων και οι προκλήσεις, βραχυπρόθεσμα αλλά και σε βάθος χρόνου.

Κεντρικό ρόλο αναμένεται να παίξει η διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας, δεδομένων των εξελίξεων στην παραγωγή διεθνώς.

Όπως επισημάνθηκε, τα όλο και πιο εντυπωσιακά ευρήματα κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΝΑ Μεσόγειο, ενισχύουν την σκοπιμότητα κατασκευής αγωγών μεταφοράς στα Βαλκάνια και γενικότερα την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ μία δεύτερη επιλογή τροφοδοσίας παραμένει το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και η καλύτερη αξιοποίηση αυτής της επιλογής προϋποθέτει την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών.

Συζητήθηκαν, τέλος, διεξοδικά οι τρόποι συνεργασίας και ανάπτυξης των διασυνδέσεων μεταξύ των όμορων κρατών, σε μια περιοχή όπως είναι τα Βαλκάνια, όπου ήδη αναπτύσσεται ραγδαία η αγορά ενέργειας, ενόψει και της ενεργοποίησης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

«Ολόκληρη η περιοχή, από γεωγραφική σκοπιά, αποτελεί την κύρια πύλη μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχή μετάβαση στη νέα εποχή φυσικού αερίου είναι όλες οι χώρες της περιοχής να ενώσουν τις προσπάθειές τους και να δημιουργήσουν συνέργιες και δίκτυα», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης./IBNA