Την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων συζήτησαν Τσίπρας Ross

Την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων συζήτησαν Τσίπρας Ross

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross. O κ. Ross επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης όπου οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα και συνοδεύεται από πλήθος αμερικανών επιχειρηματιών που συμμετέχουν στην ΔΕΘ.

Η συνάντηση Τσίπρα Ross επικεντρώθηκε στις προοπτικές των διμερών οικονομικών σχέσεων που διανοίγονται με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές καθώς σηματοδοτούνται από τη δυναμική συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ.

Στις συζητήσεις τονίσθηκε ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας τόσο ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας όσο και ως εμπορικός, διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι προοπτικές επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού, real estate, υποδομών και ενέργειας συζητήθηκαν επίσης στη συνάντηση των δυο ανδρών καθώς η Ελλάδα αναβαθμίζει τον ρόλο της στα Βαλκάνια με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη μέσα από σειρά πρωτοβουλιών και συνεργασιών με όμορες χώρες.

Έμφαση δόθηκε από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα η στήριξη προς τις ελληνικές start-up επιχειρήσεις που στην 83η ΔΕΘ έχουν εξαιρετικά ενισχυμένη παρουσία με 120 νεοφυείς επιχειρήσεις καινοτομίας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε στον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ το ζήτημα των επιπτώσεων σε ελληνικές εταιρείες που προκύπτουν από την επιβολή δασμών στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Wilbur Ross συζήτησαν εκτενώς τις εξελίξεις σε σχέση με την Κυπριακή ΑΟΖ και τον ενεργειακό χάρτη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Στη συνέχεια ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Αμερικανό Υπουργό Εμπορίου είχαν συνάντηση με επικεφαλής αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων, όπου συζητήθηκε η προοπτική επενδύσεων μέσα από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην ελληνική οικονομία μετά την έξοδο της από τα Μνημόνια. /IBNA

Φωτογραφίες: ΓΤ ΠΘ/ Andrea Bonetti