Έντονη διαφωνία Τουρκίας-Ιράν-Ρωσίας για το Συριακό

Έντονη διαφωνία Τουρκίας-Ιράν-Ρωσίας για το Συριακό

Tην προειδοποίηση πως η Τουρκία μπορεί να δεχτεί επιπλέον πρόσφυγες από τη Συρία έκανε ο Recep Tayyip Erdogan μετά τη  Σύνοδο της Τεχεράνης με τη συμμετοχή των Vladimir Putin από τη Ρωσία και του Hassan Rouhani από το Ιράν.

Ο Tούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τους δύο ηγέτες για να συζητήσουν για την κατάσταση στην πόλη Ιντλίμπ και δεσμεύτηκε ότι θα λάβει μέτρα για να εμποδίσει νέα μεταναστευτικά κύματα από τη Συρία.

Το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να αναζητήσουν από κοινού «σε πνεύμα συνεργασίας», τρόπους για τη διευθέτηση της κατάστασης στην ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με το κείμενο κοινής δήλωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα. Πάντως, στη συνάντηση των τριών ηγετών φάνηκε πως υπάρχουν σοβαρές διαφορές ανάμεσά τους.

Η Μόσχα τονίζει πως θέλει να εισβάλλουν οι δυνάμεις του Άσαντ, καθώς στο Ιντλίμπ θεωρείται πως υπάρχουν χιλιάδες τζιχαντιστές. O Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τα «τρομοκρατικά στοιχεία για τη συνέχιση, στην επαρχία Ιντλίμπ, των προκλήσεων, των επιδρομών με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των βομβαρδισμών.» Τόνισε πως «Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε», προσθέτοντας ότι «Οφείλουμε να διευθετήσουμε μαζί, το πρόβλημα αυτό».

Δικαστήριο στην Τουρκία καταδίκασε τον πρώην πρόεδρο του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Selahattin Demirtaş σε ποινή κάθειρξης τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών για διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας. Ο Demirtaş βρίσκεται στη φυλακή από το 2016 και εναντίον του εκκρεμούν πολλές δίκες με κατηγορίες σχετικές με σχέσεις με το PKK.

Επίσης, το δικαστήριο καταδίκασε το βουλευτή τού HDP Sırrı Süreyya Önder σε φυλάκιση τριών ετών και έξι μηνών, με τις ίδιες κατηγορίες, στην ίδια υπόθεση…. / IBNA

Κεντρική Φωτογραφία: Οι τρεις ηγέτες στη Σύνοδο τής Τεχεράνης για το Συριακό, 7 Σεπτεμβρίου, 2018