Διεύρυνση της συνεργασίας Κύπρου Γαλλίας

Διεύρυνση της συνεργασίας Κύπρου Γαλλίας

Τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian υποδέχτηκε στη Λευκωσία ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Οι δυο άνδρες μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου στα μέσα ενημέρωσης.

Στις δηλώσεις τους οι δυο υπουργοί αναφέρθηκαν στις παραδοσιακά στενές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας οι οποίες έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να «βρίσκονται στο καλύτερο τους σημείο» όπως σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στις συζητήσεις επιβεβαιώθηκε ότι οι δυο χώρες μοιράζονται τις ίδιες αξίες με κοινό όραμα την ευημερία και την ασφάλεια στη Ευρώπη, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις με την συμμετοχή και των Υπουργών Άμυνας και Ενέργειας.

Τα συμφέροντα των δυο χωρών είναι κοινά σε αρκετούς τομείς, όπως τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης κάτι που φαίνεται από την άψογη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και της αμυντικής συνεργασίας.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογο του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ Antonio Guterres για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.  Στο σημείο αυτό ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την βαθύτατη εκτίμηση της Κύπρου για την εποικοδομητική στάση της Γαλλίας στο Κυπριακό, ως μέλος της ΕΕ αλλά και ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από την πλευρά του ο Le Drian σημείωσε ότι η Γαλλία τάσσεται υπέρ της επανένωσης του νησιού, βάσει της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και γι αυτό κάνει αναφορές και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρόσθεσε πως το πρόβλημα της Κύπρου από το 2004 είναι και ευρωπαϊκό. «Αναμένουμε τις εκθέσεις της κας Lute και επιθυμούμε να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η Γαλλία είναι στη διάθεσή σας για βοήθεια. Ευχή μας είναι οι διαπραγματεύσεις να επανεκκινήσουν σύντομα, αλλά και να προχωρήσουν», κατέληξε.

Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, με τον κ. Χριστοδουλίδη να σημειώνει την απόλυτη ικανοποίησή του για την ανταλλαγή απόψεων επί του συγκεκριμένου θέματος.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, τα θέματα της Ευρώπης, καθώς και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Ακόμη, συζητήθηκε το μεταναστευτικό, κάτι που όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, προκαλεί ανησυχία μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Αναφορικά με την PESCO, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι τη θεωρεί σημαντική για την ενίσχυση της ΕΕ, με την Κύπρο να συνεργάζεται με τη Γαλλία σε 4 προγράμματα. Καταλήγοντας ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως η διεύρυνση της συνεργασίας με τη Γαλλία σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «κυπρογαλλική στρατηγική ατζέντα».

Από την πλευρά του ο Jean-Yves Le Drian σημείωσε πως «η φιλία μεταξύ των δύο χωρών, μας οδηγεί σε εις βάθος σχέσεις». «Συζητήσαμε για ευρωπαϊκά θέματα και θέματα που ταλανίζουν την Ανατολική Μεσόγειο. Μπορώ να πω πως υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε όλα τα θέματα», πρόσθεσε.

Τέλος ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως οι δύο πλευρές επαναεπιβεβαίωσαν τη θέλησή τους για μια πιο ενωμένη Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι «Είναι επιθυμία μας να συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο, κάτι το οποίο επιθυμούν Μακρόν και Αναστασιάδης»./ΙΒΝΑ