Με “όπλο” την ανάκαμψη και τις φοροελαφρύνσεις ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Με “όπλο” την ανάκαμψη και τις φοροελαφρύνσεις ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Με το πλεονέκτημα της ανάκαμψης της οικονομίας σε πολλά επίπεδα και με τη δυνατότητα να μεταφράσει τη “γλώσσα” την αριθμών σε ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, μέσω μόνιμων φορελαφρύνσεων και αύξησης των κοινωνικών δαπανών, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ (η από 1/1/2019, μείωση εισφορών για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και μείωση σε φορολογικούς συντελεστές μισθωτών και επιχειρήσεων αναμένεται να αποτελέσουν το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση και παράλληλα με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, την αύξηση του κατώτατου και την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται στη βάση υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς και δεν πρόκειται για προσπάθεια παροχολογίας, καθώς φαίνεται πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος έως 1,2 δισ. Ευρώ.

Μείωση της ανεργίας με αύξηση του ΑΕΠ

Πολύ σημαντικό γεγονός είναι η μείωσης της ανεργίας κάτω του 20%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η ανεργία μειώθηκε στο 19,1% τον Ιούνιο του 2018, έναντι του 21,3% τον Ιούνιο 2017, όντως αξιοσημείωτο ότι το ποσοστό ανεργίας των νέων έως 24 ετών βρέθηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια κάτω από το 40% και συγκεκριμένα στο 39,1% (παραμένει ωστόσο υψηλό).

Ισχυρή παρέμεινε η πορεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, κάτι το οποίο σημαίνει πως υπάρχουν έξι συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛ.ΣΤΑΤ. κινήθηκε ανοδικά η ελληνική οικονομία και το δεύτερο τρίμηνο του έτους καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,8% σε ετήσια βάση, ενώ, αν γίνει σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, προκύπτει και πάλι αύξηση της τάξης του 0,2%.

“Πέφτουν” οι τιμές των ομολόγων

Την ίδια ώρα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σήμερα, η ανάκαμψη, στις τιμές των ομολόγων με αποτέλεσμα το περιθώριο (έναντι των γερμανικών) να υποχωρήσει κάτω από το 4%.

Το 10ετές ομόλογο διαπραγματευόταν χθες το απόγευμα με απόδοση 4,25% αισθητά κάτω από το 4,45% που έκλεισε προχθες στην . Πτωτικά κινούνται και οι αποδόσεις των πιο βραχυχρόνιων εκδόσεων με αυτή του 5ετούς ομολόγου να κυμαίνεται στο 3,35% και του 7ετούς στο 3,81%.

Η μείωση της απόδοσης του 10ετους ομολόγου είχε ως αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (με απόδοση 3,65%) να περιοριστεί στο 3,89% από 4,07%./ΙΒΝΑ