Ο Vucic αρνήθηκε να συναντήσει το Thaci στο πλαίσιο του διαλόγου στις Βρυξέλες.

Ο Vucic αρνήθηκε να συναντήσει το Thaci στο πλαίσιο του διαλόγου στις Βρυξέλες.

Η Πρίστινα να μην παίζει με τη φωτιά προειδοποίησε ο Dacic

Δύσκολο εγχείρημα αποδεικνύεται η συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου –Πρίστινας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επίτροπος εξωτερικών υποθέσεων Federica Mogherini δεν κατάφερε, σήμερα, να φέρει στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους προέδρους του Κοσσόβου και της Σερβίας, Hashim Thaci  και Aleksandar Vucic.

Οι δύο πρόεδροι είχαν μόνο ξεχωριστές συναντήσεις με την Επίτροπο Mogherini. Η κοινή συνάντηση που έπρεπε να ακολουθήσει δεν πραγματοποιήθηκε αφού ο Vucic την τελευταία στιγμή αρνήθηκε να συνάντηση τον ομόλογό του, του Κοσσόβου, Hashim Thaci. Η σερβική πλευρά δεν έδωσε εξηγήσεις για την στάση αυτή, ωστόσο πηγές του σερβικού ΥΠΕΞ αναφέρουν ότι αποτελεί αντίδραση στις απειλές που εξαπολύουν τις τελευταίες ημέρες, κυβερνητικοί  αξιωματούχοι στην Πρίστινα, κατά του Vucic με αφορμή την αυριανή διήμερη επίσκεψη του στις σερβικές περιοχές του Κοσσόβου.

Ο επικεφαλής του γραφείου για το Κόσσοβο της σερβικής κυβέρνησης, Marko Đurić δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναβληθεί η επίσκεψη για λόγους ασφαλείας. Από το γραφείο του Aleksandar Vucic ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος θα αποφασίσει αν θα μεταβεί στο Κόσσοβο, σήμερα το βράδυ, αφού επιστρέψει από τις Βρυξέλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Σερβίας από τις Βρυξέλες έδωσε εντολή στις σερβικές αρχές και τις δυνάμεις ασφαλείας (αστυνομία και στρατό) να διακόψουν κάθε επαφή με τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας στο Κόσσοβο, την στρατιωτική διοίκηση της KFOR όπως και την αστυνομία του Κοσσόβου. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των αντιδράσεων του Βελιγραδίου για την παθητική στάση που τηρεί ο διεθνής παράγοντας στις προειδοποιήσεις από την Πρίστινα ότι  ενδέχεται να μην επιτραπεί η είσοδος του Vucic στο Κόσσοβο. Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας, Ivica Dacic, χαρακτήρισε «κούφιες» τις απειλές της Πρίστινας και προειδοποίησε την κυβέρνηση του Κοσσόβου «να πάψει να παίζει με τη φωτιά»./ΙΒΝΑ