Στη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας συναντά τον Wilbur Ross στο περιθώριο της ΔΕΘ

Στη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας συναντά τον Wilbur Ross στο περιθώριο της ΔΕΘ

Την Παρασκευή ξεκινάει την τριήμερη επίσκεψη του ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) που ανοίγει τις πύλες της στις 8 Σεπτεμβρίου 2018 και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα εγκαινιάσει τη ΔΕΘ το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου παρουσία του Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross. Η 83η Έκθεση έχει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ και η παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εμπορίου Ross υποδηλώνει την ιδιαίτερη σημασία που έχει η Ελλάδα για τις ΗΠΑ.

Wilbur Ross και Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθούν στο γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη στις 17:15 την Παρασκευή όπου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά, σύμφωνα με πληροφορίες, για την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας και την διερεύνηση των τομέων εκείνων για τους οποίους υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την αμερικανική πλευρά.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την έξοδο από την κρίση, στην μετά το τέλος εποχή των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. Η ισχυρή παρουσία των αμερικανικών επιχειρήσεων αλλά και υψηλών αξιωματούχων του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στη ΔΕΘ, είναι ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και των προοπτικών της αυτή την κρίσιμη στιγμή. Είναι ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ δεν έμειναν στο συμβολισμό της τιμώμενης χώρας αλλά την αντιλαμβάνονται ως αφετηρία για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει επίσης επαφές με CEO’s και στελέχη μεγάλων Αμερικανικών επιχειρήσεων, στους τομείς όπως ενέργειας, χρηματοπιστωτικό, φαρμακοβιομηχανία, τροφίμων, ναυπηγοεπισκευαστικό, ανακύκλωση και άλλων, που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για την 83η Διεθνή Έκθεση.

Στις συναντήσεις θα συμμετάσχει και ο Υπουργός Ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς, όπου αναμένεται να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στις καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και στις start- ups, που στη φετινή ΔΕΘ κατέχουν ξεχωριστή θέση και πολυπληθή παρουσία.

Τέλος θα υπάρξει επίσης συνάντηση Wilbu Ross και Γιάννη Δραγασάκη στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε κατά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Donald Trump τον Οκτώβριο του 2017 στον Λευκό Οίκο, για την οικονομική και εμπορική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ όπου θα συζητηθούν τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα καθώς και οι επόμενες ενέργειες./ΙΒΝΑ