Στρατηγική η σχέση Ελλάδας Γαλλίας

Στρατηγική η σχέση Ελλάδας Γαλλίας

Επιβεβαίωσε τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας η σημερινή συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Jean-Yves Le Drian που πραγματοποιήθηκε στη Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί ο Γάλλος ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του.

Η κοινή πλεύση σε πολλά ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα μέσω κοινών πρωτοβουλιών, καθώς υπάρχει σχεδόν πλήρης σύγκλιση απόψεων, όπως φάνηκε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, λειτούργησε για μια πολύ παραγωγική συνάντηση εφ’ όλης της ύλης.

Οι δυο Υπουργοί μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας και εν συνεχεία έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου, προς τους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους.

Οι συζητήσεις περιστράφηκαν στην αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, στην ενίσχυση των επενδύσεων, της αμυντικής συνεργασίας αλλά και στον ειδικό στρατηγικό ρόλο της σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας τόσο για την ΕΕ όσο και για την Μεσόγειο.

Η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, η Μέση Ανατολή, η Συρία, τα Δυτικά Βαλκάνια και η Συμφωνία των Πρεσπών, το μεταναστευτικό και τα ενεργειακά συζητήθηκαν ενδελεχώς, ώστε να υπάρξει ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους στην Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια ο Νίκος Κοτζιάς συνόδεψε τον Γάλλο Υπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου υποδέχτηκε τον Jean-Yves Le Drian ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τέλος ο Γάλλος ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη./ΙΒΝΑ