Τον Γάλλο ΥΠΕΞ υποδέχεται ο Νίκος Κοτζιάς στις 6 Σεπτεμβρίου

Τον Γάλλο ΥΠΕΞ υποδέχεται ο Νίκος Κοτζιάς στις 6 Σεπτεμβρίου

Στην Αθήνα θα βρεθεί ο Jean-Yves Le Drian, Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας προσκεκλημένος του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά για επίσκεψη εργασίας την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου.

Οι ιστορικοί δεσμοί των δυο χωρών και η διαχρονική στρατηγική τους σχέση, θα είναι η βάση της συζήτησης μεταξύ των δυο ΥΠΕΞ, που αναμένεται να αναφερθούν στο κοινό τους όραμα για μια ευημερούσα και αναπτυσσόμενη Ευρώπη που θα πρωταγωνιστεί στην διεθνή πολιτική σκηνή.

Με επίκεντρο το μέλλον της Ευρώπης, το Brexit, την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας της ΕΕ, τις διατλαντικές σχέσεις, την διμερή αμυντική συνεργασία, αλλά και την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο σε επίπεδο ΥΠΕΞ, που έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια, οι Νίκος Κοτζιάς και Jean-Yves Le Drian θα αναπτύξουν τις απόψεις τους στοχεύοντας σε κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθεί επίσης το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς η Ελλάδα ως το παλαιότερο κράτος-μέλος της ΕΕ, έχει στηρίξει την προσπάθεια των χωρών που επιθυμούν τον ευρωπαϊκό δρόμο προσφέροντας τεχνογνωσία.  Η δε Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επίλυσης με ρεαλισμό, θάρρος και ειλικρίνεια αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων, με την διπλωματία να αποφέρει καρπούς.

Οι περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και το Κυπριακό θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων υπό το πρίσμα του ιστορικού ρόλου που έχει διαδραματίσει η Γαλλία στην περιοχή. Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται κοινές ανησυχίες για την συνέχιση των εχθροπραξιών στην Συρία, καθώς κρίνεται απαραίτητο να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός και να αποφευχθούν νέες προσφυγικές ροές.

Όσον αφορά το Κυπριακό ο Νίκος Κοτζιάς θα αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις στα ζητήματα της κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων και της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Θα τονίσει παράλληλα την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων και του αισθήματος ασφάλειας όλων των Κυπρίων, καθώς και του δικαιώματος της Κύπρου να ασκεί, όπως όλα τα ανεξάρτητα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, όπως εκείνη κρίνει σκόπιμο.

Αναμένεται επίσης να υπάρξει ενημέρωση για την επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην Τουρκία και τις συζητήσεις που είχε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu. Η οικονομική κρίση της Τουρκίας, η διατάραξη των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και η πορεία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, είναι θέματα που θα απασχολήσουν τους δυο ΥΠΕΞ.

Τέλος, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σύμφωνα με πληροφορίες  θα ενημερώσει αναλυτικά τον Γάλλο ομόλογό του για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας, όπως η Διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών και το ευρύ φάσμα διασυνοριακής συνεργασίας με τα βόρεια γειτονικά μας κράτη αλλά και με κράτη της Ανατολικής Μεσογείου./ΙΒΝΑ