Στην Άγκυρα ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών

Στην Άγκυρα ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών

Σημαντική επίσκεψη στην Άγκυρα πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas. Είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία απο την ημέρα που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα. Ο Maas συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Binali Yildirim, αλλά και με τον Recep Tayyip Erdogan.

Η διήμερη επίσκεψη Maas έχει στόχο την προετοιμασία τής επίσκεψης Erdogan στη Γερμανία, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 28 και 29 Σεπτεμβρίου. Η Άγκυρα προσπαθεί να ξεκινήσει μια επαναπροσέγγιση με την Ε.Ε και θέλει να εξασφαλίσει πολιτική και οικονομική στήριξη από το Βερολίνο.

Η ένταση  στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, με αφορμή τον πάστορα Brunson, ένα από τα πολλά ζητήματα των αμερικανοτουρκικών διαφορών, έχει  πυροδοτήσει νομισματική και οικονομική κρίση. Η τουρκική λίρα από τον Ιανουάριο του 2018 έχει χάσει το 42% τής αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει πως ότι οι σχέσεις με την Τουρκία θα καταφέρουν να εξομαλυνθούν μόνον αφού αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι Γερμανοί πολίτες που παραμένουν έγκλειστοι σε τουρκικές φυλακές.

Οι γερμανοτουρκικές σχέσεις διαταράχθηκαν, μεταξύ άλλων, εξαιτίας σειράς συλλήψεων Γερμανών έπειτα από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και εν μέσω τού κύματος εκκαθαρίσεων και συλλήψεων που ακολούθησε.

«Η Τουρκία είναι περισσότερο από γείτονας, είναι επίσης ένας σημαντικός εταίρος. Δεν είναι μυστικό ότι, ορισμένες εξελίξεις στην Τουρκία, κυρίως στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μας ανησυχούν. Θα μιλήσουμε και γι’ αυτό».

Η Γερμανία είναι από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας, αλλά και η χώρα που στέλνει περισσότερους τουρίστες στην Τουρκία. Η Άγκυρα, πάντως, έχει στόχο να προσελκύσει νέες γερμανικές επενδύσεις για να καλύψει τα ελλείμματα των τρεχουσών συναλλαγών και να μην αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ όπως θέλουν να προβλέπουν κάποιοι οικονομικοί αναλυτές.

Σύμφωνα με την JPMorgan, δανειακές υποχρεώσεις ύψους 179 δισ. δολαρίων ωριμάζουν κατά το διάστημα μέχρι τον Ιούλιο 2019. Τα 146 δισ. από αυτά αποτελούν οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα, και ειδικά προς τις τουρκικές τράπεζες, που έχουν δανεισθεί στο εξωτερικό, αλλά τα περισσότερα κέρδη τους είναι σε λίρες, και επιβαρύνονται με δυσβάστακτο χρέος εξαιτίας της κατάρρευσης του τουρκικού νομίσματος.

«Δεν έχω ανάγκη το ΔΝΤ», δήλωσε στo Reuters την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Berat Albayrak.

O Erdogan, στο ταξίδι της επιστροφής του από την Κιργιζία, δήλωσε πως «ο πληθωρισμός θα πέσει πάλι σε μονοψήφια νούμερα. Θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Δείτε τι γίνεται στον τουρισμό, πάμε να σπάσουμε ρεκόρ αφίξεων με 40 εκατομμύρια επισκέπτες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πριν από δύο ημέρες, ανακοινώθηκε πως ο πληθωρισμός έφτασε στο 17.9%, ρεκόρ 15ετίας, και οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως, μέχρι τον Οκτώβριο, ενδέχεται να ξεπεράσει το 20%…. / IBNA