Φυσικό Αέριο: Σταθερά παρούσα η Ρωσία στην Ευρώπη

Φυσικό Αέριο: Σταθερά παρούσα η Ρωσία στην Ευρώπη

Με σταθερό ρυθμό αυξάνει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη η Gazprom, παρά το πολεμοχαρές κλίμα που επικρατεί εντός της Ε.Ε. με αφορμή την υλοποίηση του δεύτερου σκέλους του αγωγού Nord Stream.

Πιο συγκεκριμένα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός προχώρησε τον Αύγουστο σε αύξηση της τάξης του 14% των διαθέσιμων για την ευρωπαϊκή αγορά ποσοτήτων φυσικού αερίου σε σύγκριση με τον Ιούλιο και κατά 2,7% σε σύγκριση με τον Αύγουστο ένα χρόνο νωρίτερα.

Ενισχυμένες κατ’ επέκταση εμφανίζονται και οι εξαγωγές αργού πετρελαίου προς την Ευρώπη, με το μερίδιο αγοράς το 2017 να διαμορφώνεται στο 34,7%, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 19% σε σύγκριση με το 2017.

Εν όψει της νέας χειμερινής περιόδου και λόγω της προεκλογικής περιόδου στην οποία εισέρχεται η Ευρώπη (Ευρωεκλογές, Μάιος 2019), η αντιπαράθεση με αφορμή τον αγωγό Nord Stream ΙΙ αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να κορυφωθεί.

Την στιγμή μάλιστα που η Gazprom φαίνεται πως προχωρά απρόσκοπτα στην ολοκλήρωση του αγωγού Turkish Stream, ο οποίος αναμένεται να μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία και στην συνέχεια στην ΝΑ Ευρώπη.

Ειδικότερα, έχει ήδη ολοκληρωθεί κατά 80% η κατασκευή των δύο γραμμών του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, σύμφωνα με δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Alexei Miller.

«Σε συνθήκες δύσκολων συγκυριών που επικρατούσαν στην αγορά τα τελευταία χρόνια αλλά και πολλαπλών τεχνητών περιορισμών, ο ρωσικός ενεργειακός τομέας μπόρεσε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις που αντιμετώπισε και η Ρωσία να διατηρήσει και πάλι ηγετική θέση στην ενεργειακή αγορά» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, προσθέτοντας ότι από τα τέλη του 2017 «η Ρωσία βρίσκεται στην πρώτη θέση στην παραγωγή πετρελαίου και στην δεύτερη στην παραγωγή φυσικού αερίου»…. / IBNA