«Παράθυρο» Κομισιόν για αναστολή περικοπής συντάξεων στην Ελλάδα

«Παράθυρο» Κομισιόν για αναστολή περικοπής συντάξεων στην Ελλάδα

«Παράθυρο» για μη εφαρμογή του μέτρου περικοπής των συντάξεων στην Ελλάδα από τις αρχές του 2019 άφησε πριν λίγο κοινοτικός αξιωματούχος. Ο ίδιος, μάλιστα, εξήγησε δε ότι «πρέπει να κριθεί ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος», τονίζοντας ότι «αυτό θα γίνει γνωστό στα μέσα Οκτώβρη» και υπενθύμισε ότι η «υπόθεση εργασίας της Κομισιόν είναι πως ήδη υπάρχει δημοσιονομικός χώρος καθώς η πρόβλεψη είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% αντί για 3,5%».

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος έκανε λόγο για την ατζέντα του πρώτου μεταμνημονιακού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας εξηγώντας λεπτομερώς πώς θα οργανωθεί γενικώς η επιτήρηση από εδώ και στο εξής, αλλά και η αποστολή της 10ης Σεπτεμβρίου.

Όπως είπε, η πρόθεση της Κομισιόν είναι να ευθυγραμμίσει τις εκθέσεις και τους ελέγχους της «ενισχυμένης εποπτείας» και αυτών του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Οι 3 εκθέσεις

Ως εκ τούτου, η πρώτη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο, τη ίδια στιγμή με την εκτίμηση των προϋπολογισμών των Κρατών Μελών της Ευρωζώνης και τις συστάσεις του μηχανισμού για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Η δεύτερη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή θα εκδίδονται οι «ανά κράτος εκθέσεις» για τις μάκροοικονομικές ανισορροπίες. Η δε τρίτη έκθεση θα βγει τέλη Μάη, όταν η Κομισιόν θα εκδίδει και τις επί μέρους ανά κράτος συστάσεις για τα Κράτη Μέλη.

Η αποστολή της 10ης Σεπτεμβρίου θα κρατήσει ως τις 14 Σεπτεμβρίου. Το βασικό στοιχείο θα είναι οι προκαταρκτικές συζητήσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό και ο στόχος θα είναι να σταλεί ένα σημαντικό σήμα στις αγορές.

Επίσης, οι θεσμοί θα εξετάσουν τις επί μέρους πολιτικές που σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως και τις δεσμεύσεις που η χώρα έχει αναλάβει ως μέρος της συμφωνίας για το χρέος. Τέτοιες είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι αλλαγές στο δικαστικό σύστημα και οι προσλήψεις στην ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων.

Δεν είναι αποστολή διαπραγμάτευσης

Ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι από πλευράς συμβολισμού, η αποστολή είναι εντελώς διαφορετική, δεν θα καταλήξει σε κάποιο κείμενο συμφωνία, και θα είναι εξαιρετικά πιο σύντομη. Δεν πρόκειται για αποστολή «διαπραγμάτευσης» είπε. «Θα εξετάσουμε προτάσεις που θα μας τεθούν και όχι τι λένε τα μέσα για τις παροχές», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις περικοπές στις συντάξεις ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι η κυρίως συζήτηση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, τόνισε ότι «ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες», ενώ ειδικά για το προνομοθετημένο πακέτο περικοπών, δήλωσε ότι «αναμένει το τι θα παρουσιάσει η κυβέρνηση» και εξήγησε ότι οι υπουργοί του eurogroup θα θέλουν να δουν «την πλήρη δημοσιονομική εικόνα» πριν λάβουν μια απόφαση, καθώς όπως είπε «οι τελευταίες συζητήσεις έγιναν το 2017, υπό τελείως διαφορετικές δημοσιονομικές συνθήκες»…. / ΙΒΝΑ