Η Τουρκία επιστρέφει στο 2002, ρεκόρ 15ετίας καταγράφει ο πληθωρισμός

Η Τουρκία επιστρέφει στο 2002, ρεκόρ 15ετίας καταγράφει ο πληθωρισμός

Κάθε μέρα και χειρότερη για την τουρκική οικονομία, καθώς τα νέα και οι προβλέψεις είναι αρνητικά. Ο Recep Tayyip Erdogan, όμως, υποστηρίζει πως η οικονομία της χώρας του είναι ισχυρή.

Ποσοστό ρεκόρ από το 2003 χτύπησε ο πληθωρισμός στην Τουρκία, ο οποίος αυξήθηκε κατά 2,3% τον Αύγουστο και κατά 17,9% σε ετήσια βάση, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία τής χώρας.

Ο Erdogan είχε έρθει στην εξουσία το 2002 και θεωρήθηκε μεγάλη του επιτυχία η σταθεροποίηση της ισοτιμίας λίρας-δολαρίου, αλλά και η μείωση του πληθωρισμού. Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία επιστρέφει στα προ δεκαπενταετίας δεδομένα.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να στηρίξει τη σταθερότητα των τιμών και ότι θα προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Όμως, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η καθυστερηση αυτή για την άυξηση των επιτοκίων μπορεί να κοστίσει ακριβά στην τουρκική οικονομία και πως χρειάζονται άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα.

Σε μία προσπάθεια να κάμψει τις ανησυχίες των επενδυτών, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Berat Albayrak, υποστηρίζει ότι η ραγδαία υποτίμηση της λίρας δεν συνιστά κίνδυνο για τις τράπεζες της χώρας, διαβεβαιώνει ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη και υπόσχεται αισθητή μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών έως τα τέλη του έτους και περαιτέρω το 2019.

«Όταν κοιτάμε τους ισολογισμούς των τραπεζών και όλα τα πιστωτικά κανάλια αυτής της περιόδου, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος από την συναλλαγματική ισοτιμία στο τραπεζικό σύστημα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ενώ απέρριψε τις ανησυχίες για το αυξανόμενο χρέος τού ιδιωτικού τομέα -σημαντικό μέρος τού οποίου είναι σε ξένο νόμισμα- τονίζοντας ότι παραμένει χαμηλό ως ποσοστό του ΑΕΠ.

«Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει υπάρξει ίσως πιο ανεξάρτητη από αυτές άλλων χωρών και θα συνεχίσει να είναι αυτή την περίοδο λαμβάνοντας μέτρα για να συνεχιστεί η ανεξαρτησία της», δήλωσε ο ίδιος, ουσιαστικά απαντώντας στους φόβους των οικονομολόγων για τις παρεμβάσεις Erdogan στην Κεντρική Τράπεζα για μη αύξηση των επιτοκίων.

Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει περισσότερο από 40% πτώση σε σχέση με το δολάριο, μια τάση που ενισχύθηκε τον Αύγουστο, καθώς παραμένουν τεταμένες οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον. Σε ετήσια βάση, η υποτίμηση της λίρας έχει ξεπεράσει το 70%

Το πρακτορείο Bloomberg σε ανάλυσή του υποστηρίζει πως «αν η κεντρική τράπεζα εξακολουθήσει να εμποδίζεται να προχωρήσει σε ουσιαστική αύξηση των επιτοκίων, η κρίση θα επιδεινωθεί. Ήδη το κόστος είναι τιμωρητικό για τις τουρκικές τράπεζες, ενώ αυτό αυξάνεται συνεχώς για τις επιχειρήσεις. Υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας ή στάσης πληρωμών».

-52% οι πωλήσεις αυτοκινήτων και διαδοχικές αυξήσεις στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό

Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα και στην αγορά είναι σε τρομακτικά επίπεδα. Τον Αύγουστο του 2018, οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά  52% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2017 και, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, πολλές εταιρείας ενοικίασης στόλων οχημάτων αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας λόγω των δανείων τους σε συνάλλαγμα.

Παράλληλα, η προστασία από τους πιστωτές που ζήτησε ο τουρκικός κολοσσός υποδημάτων Ηotic, με 150 καταστήματα  σε όλη την Τουρκία, είναι άλλο ένα δείγμα της κατάστασης που επικρατεί.

Η κρατική εταιρεία αερίου Botas ανακοίνωσε αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου για βιομηχανική και οικιακή χρήση

Τον περασμένο μήνα, η Botas είχε αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικού κατά 50% και για οικιακή χρήση κατά 9%.

Επίσης, η τουρκική ρυθμιστική αρχή ενέργειας ανακοίνωσε πως αυξάνει από σήμερα τις τιμές του ηλεκτρικού κατά 14% για βιομηχανική χρήση και κατά 9% για τα νοικοκυριά. Τον περασμένο μήνα είχε αυξήσει τις τιμές κατά τα ίδια ποσοστά…. / ΙΒΝΑ