Συνεχής ανάπτυξη για 6 τρίμηνα στην Ελλάδα

Συνεχής ανάπτυξη για 6 τρίμηνα στην Ελλάδα

Σε τροχιά ανάπτυξης παρέμεινε η ελληνική οικονομία και κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, κάτι το οποίο σημαίνει πως υπάρχουν 6 συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σημερα η ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία κινήθηκε ανοδικά και το β’ τρίμηνο του έτους, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,8% σε ετήσια βάση, ενώ αν γίνει σύγκριση με το α΄τρίμνο του 2018 προκύπτει και πάλι αύξηση της τάξης του 0,2%.

Την ίδια ώρα, ιδιαιτέρως θετικό είναι και το γεγονός πως η στατιστική αρχή προχώρησε και σε ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο. Με τα νέα στοιχεία διαμορφώνεται σε 2,5% έναντι του 2,3% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο εμφανίζει άνοδο 2,15% σε ετήσια βάση, ήτοι βρίσκεται πάνω από το στόχο που έχει τεθεί για το έτος. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο της κυβέρνησης εκτιμά την ανάπτυξη για το σύνολο του έτους στο 2%, ενώ η Κομισιόν στις εαρινές προβλέψεις της αναφέρεται σε ποσοτό της τάξης του 1,9%.

Σημαντική ώθηση λαμβάνει το ΑΕΠ κυρίως από τις εξαγωγές υπηρεσιών, οι οποίες εμφανίζονται ενισχυμένες σε ποσοστό 12,2% σε ετήσιο επίπεδο αλλά και από την συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη η οποία παρουσίασε μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

Αύξηση στη μεταποίηση

Υψηλό τριμήνου παρουσίασαν τα στοιχεία μεταποίησης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. Τα στοιχεία της έρευνας του Αυγούστου υπέδειξαν περαιτέρω έντονη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα, τονίζοντας πως η συνολική ανάπτυξη ενισχύθηκε από την έντονη αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Ως εκ τούτου, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε στις 53,9 μονάδες τον Αύγουστο, τιμή ελαφρώς υψηλότερη από τις 53,5 μονάδες τού Ιουλίου…. /IBNA