πΓΔΜ: Η Angela Merkel θα επισκεφθεί τα Σκόπια για να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το δημοψήφισμα

πΓΔΜ: Η Angela Merkel θα επισκεφθεί τα Σκόπια για να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το δημοψήφισμα

Ηγέτες ξένων χωρών και επικεφαλής διεθνών οργανισμών αναμένεται να επισκεφθούν τα Σκόπια το επόμενο διάστημα, προκειμένου να εκφράσουν τη στήριξή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών, εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην πΓΔ της Μακεδονίας, το οποίο θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ασφαλώς, το πιο ηχηρό όνομα που θα επισκεφθεί τα Σκόπια για το σκοπό αυτό είναι της Γερμανίδας καγκελάριου Angela Merkel, η οποία, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Steffen Seibert, θα μεταβεί στα Σκόπια το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της πΓΔ της Μακεδονίας, Zoran Zaev.

Στο επίκεντρο της συνάντησης Merkel-Zaev, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελάριου, θα βρεθούν οι περιφερειακές εξελίξεις και τα διμερή θέματα, ενώ η κυρία Merkel, όπως σημείωσε ο ίδιος, «θέλει να σχηματίσει η ίδια εικόνα επιτόπου, ενόψει του δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας, το οποίο θα διεξαχθεί στο τέλος του μήνα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος, κατά την επίσκεψή της στα Σκόπια στις 8 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που συμπίπτει με την εθνική επέτειο της πΓΔ της Μακεδονίας, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας (στις 8 Σεπτεμβρίου 1991 η πΓΔ της Μακεδονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία) θα εκφράσει την ισχυρή στήριξή της στη Συμφωνία των Πρεσπών. Επίσης, εμμέσως πλην σαφώς, θα καλέσει τους πολίτες τής χώρας να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα και να  ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας, προκειμένου η χώρα να κατορθώσει να  ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επισκεφθούν τα Σκόπια για τον ίδιο σκοπό ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρεία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, και άλλοι ξένοι επίσημοι…. / ΙΒΝΑ