Ιδιαίτερα σημαντική η συνάντηση Κοτζιά Cavusoglu στη Σμύρνη στις 4 Σεπτεμβρίου.

Ιδιαίτερα σημαντική η συνάντηση Κοτζιά Cavusoglu στη Σμύρνη στις 4 Σεπτεμβρίου.

Στη Σμύρνη θα βρεθεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018 για την τελετή επαναλειτουργίας του ανακαινισμένου Προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη.

Η τελετή για την επαναλειτουργία του ανακαινισμένου  Ελληνικού Προξενείου στη Σμύρνη ήταν να γίνει στις 2 Μαρτίου αλλά η σύλληψη των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών στην Αδριανούπολη ανέβαλε την τελετή, καθώς ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, αποφάσισε να μην μεταβεί στη Τουρκία με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς στις φυλακές.

Η τελετή της 4 Σεπτεμβρίου προσλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία γιατί θα παραβρεθεί και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, όπως δήλωσε αποκλειστικά στο IBNA στο περιθώριο του Gymnich στην Βιέννη. Λόγω του βεβαρημένου προγράμματος του Τούρκου ΥΠΕΞ, η παραμονή του στη Σμύρνη θα είναι ολιγόωρη σύμφωνα με τον ίδιο και θα περιλαμβάνει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Κοτζιά σε ξενοδοχείο της πόλης για γεύμα εργασίας ενώ θα έχει προηγηθεί στις 11:30 η τελετή για την επαναλειτουργία του ανακαινισμένου ελληνικού Προξενείου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΙΒΝΑ, οι δυο ΥΠΕΞ, θα συζητήσουν διμερή ζητήματα, την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και το νέο άνοιγμα που πραγματοποιεί προς αυτή την κατεύθυνση, το Κυπριακό καθώς υπήρξε συνάντηση-συζήτηση μεταξύ του Mevlut Cavusoglu και του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Βιέννη, ώστε να καθοριστεί η ατζέντα των συζητήσεων για τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ 24-28 Σεπτεμβρίου 2018. Καθοριστική για τις εξελίξεις κρίνεται και η επίσκεψη της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Lute η οποία θα έχει συζητήσεις με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία, όπως σημείωσε στην αποκλειστική συνέντευξη του στο ΙΒΝΑ ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης.

Πρωταρχικός στόχος της Ελληνικής και της Ελληνοκυπριακής πλευράς, στο οποίο συμφωνεί και η Τουρκική μεριά, είναι πριν από την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων για τις εγγυήσεις και την απομάκρυνση των ενόπλων δυνάμεων από το νησί της Κύπρου, ώστε να προχωρήσουν και οι συζητήσεις των δυο κοινοτήτων για τις επιμέρους διαφορές τους.

Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας θα διαμορφώσουν και την ατζέντα των συνομιλιών της Νέας Υόρκης καθώς αναμένεται να υπάρξει, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στην τελετή για την επαναλειτουργία του ανακαινισμένου Προξενείου της Ελλάδας που θα πραγματοποιήσει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα παρευρεθεί και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Πέτρος Μαυροειδής. Ο Έλληνας διπλωμάτης συνέβαλε τα μέγιστα σε συνεργασία με τον πολιτικό του προϊστάμενο Νίκο Κοτζιά για την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν για πεντέμισι μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης, μετά τη σύλληψη τους την 1η Μαρτίου γιατί εισήλθαν παράνομα στη Τουρκική επικράτεια.

 

Ιστορικό ανακαίνισης του Ελληνικού Προξενείου στη Σμύρνη

Το Προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη, κρίθηκε ακατάλληλο για χρήση κι έκλεισε το 2003 ώστε να ανακαινισθεί με χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους και να παραδοθεί πάλι σε χρήση. Για περισσότερα από 12 χρόνια δεν υπήρξε καμιά προσπάθεια για την ανακαίνιση του Προξενείου. Με την ανάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα από την Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και με τον Νίκο Κοτζιά ΥΠΕΞ, ξεκίνησε και αποπερατώθηκε το κτήριο.

Το κτήριο ήταν η οικεία του Εμμανουήλ Καπετανάκη ή Απέργη, ένα από το λίγα ελληνικά σπίτια στη προκυμαία της Σμύρνης που σώθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά του 1922, κατά τον διωγμό των Ελλήνων από την πόλη.

Το κτήριο βρίσκεται στην ιστορική παραλία της Σμύρνης, στην περιοχή Πούντα (Alsancak) Ataturk Caddesi No.262 και είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σμυρναϊκής κατοικίας και κληροδοτήθηκε στο ελληνικό κράτος το 1948 από τον ομογενή έμπορο Εμμανουήλ Απέργη ή Καπετανάκη. Βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το «Θέατρο της Σμύρνης» που καταστράφηκε πλήρως τον Σεπτέμβριο του 1922.

Το Ελληνικό Προξενείο Σμύρνης, ιδρύθηκε το 1877.  Στεγαζόταν στην περιοχή του παλαιού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Φωτεινής μέχρι το 1922 ενώ από το 1924 στεγαζόταν σε διάφορα κτήρια. Στις 24 Οκτωβρίου 1955 το Προξενείο μεταφέρθηκε στο κτήριο Καπετανάκη. Τα εγκαίνια έγιναν το 1955 με επισημότητα και ο τότε υπουργός Συγκοινωνιών, Muammer Çavuşoğlu, ύψωσε την ελληνική σημαία σε ιστό στην οροφή του κτηρίου.

Την αναστήλωση του κτηρίου του Γενικού Προξενείου ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Turgay Berik. Δίπλα του δε, βρίσκεται το παλαιό κτήριο του γερμανικού Γενικού Προξενείου./IBNA