ΙΒΝΑ/ Χριστοδουλίδης: Επιλογή μας είναι η επίλυση του Κυπριακού.

ΙΒΝΑ/ Χριστοδουλίδης: Επιλογή μας είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Για τις συναντήσεις του στην Βιέννη στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich), τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με την Ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Lute καθώς και τις τριμερείς συνεργασίες μίλησε αποκλειστικά στο IBNA o Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Κύριε Υπουργέ η Σύνοδος του Gymnich πόσο ουσιαστική ήταν για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κοιτάξτε πέρα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που ήταν ιδιαίτερα σημαντικά, όπως για παράδειγμα οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, όπου και η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και η Ελλάδα έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο είτε μέσα από τους τριμερείς μηχανισμούς είτε μέσα από τις εξαίρετες σχέσεις που διατηρούμε με όλα τα γειτονικά κράτη είχα την ευκαιρία να συζητήσω τόσο με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά όσο και με τον Βρετανό ομόλογο μου Hunt αλλά και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ την κ. Mogherini. Οι συνομιλητές μου είναι οι επόμενες επαφές της κυρίας Lute σε σχέση μ’ αυτή την περίοδο, όπου γίνεται αυτή η αποστολή με τις οδηγίες του ΓΓ του ΟΗΕ ώστε να διερευνηθούν και να δούμε αν υπάρχουν οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Άρα είχα την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις γι αυτές τις συναντήσεις.

Εκείνο που μπορούμε να πούμε, είναι να εκφράσουμε την ευχή, την προσδοκία, την ελπίδα, ότι με την ολοκλήρωση των επαφών της κυρίας Lute και την έκθεση που θα υποβάλει στο Γενικό Γραμματέα αλλά και την ενημέρωση, θα υπάρξουν τέτοια δεδομένα που θα οδηγούν σε επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διεκόπησαν στο Crans Montana.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον ΓΓ κατά της διάρκεια της εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη όπου θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της αποστολής της κυρίας Lute και θα σταθμίσουμε πως θα προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Αυτό είναι μια νότα αισιοδοξίας για την επανέναρξη των συνομιλιών ή θεωρείτε ότι το Crans Montana ήταν το κύκνειο άσμα της προσπάθειας γα την επίλυση του Κυπριακού;
Όχι σε καμιά απολύτως περίπτωση. Αντίθετα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τη σημαντική δουλειά που επιτεύχθηκε κατά τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων και το γεγονός ότι συζητήθηκαν για πρώτη φορά ουσιώδη θέματα του Κυπριακού. Να χτίσουμε πάνω σ αυτές τις συγκλήσεις που έχουν επιτευχθεί για να δούμε πως οδηγούμαστε σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα που δεν θα είναι τίποτα άλλο από την επίλυση του Κυπριακού.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρχει τριμερής συνάντηση στο Ισραήλ μεταξύ των ομολόγων σας του Ισραήλ και της Ελλάδας. Τι προσδοκάτε από αυτή τη συνάντηση ;

Είναι μια πάρα πολύ σημαντική συνάντηση λαμβάνοντας υπόψη και τη χρονική συγκυρία αλλά και γενικότερα τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Στη συνάντηση αυτή θα  έχουμε την ευκαιρία μέσα από έναν ειλικρινή κι ανοιχτό διάλογο, με μια πολύ συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη, που να μου επιτρέψετε σ αυτή την φάση να μην την δημοσιοποιήσω, να δούμε πως μπορούν οι τρεις χώρες μέσα, από κοινές πρωτοβουλίες, κοινές δράσεις, να αντιμετωπίσουν και κοινές προκλήσεις στην περιοχή γενικότερα. Θεωρούμε ότι οι τριμερείς αυτοί μηχανισμοί είτε με το Ισραήλ είτε με την Αίγυπτο είτε με όλα τα γειτονικά κράτη φέρνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Οφείλω να εκφράσω την ευαρέσκεια μας για το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται και από πλευράς ΕΕ αλλά και άλλων κρατών είτε κρατών της ΕΕ είτε άλλων χωρών γι αυτές τις συνεργασίες και τα αποτελέσματα που θα αποφέρουν./ΙΒΝΑ