Χιλιάδες Τούρκοι διασχίζουν παράνομα τα σύνορα και ζητούν άσυλο στην Ελλάδα

Χιλιάδες Τούρκοι διασχίζουν παράνομα τα σύνορα και ζητούν άσυλο στην Ελλάδα

Το αποτέλεσμα της απόφασης χορήγησης ασύλου στους 8 Τούρκους αξιωματικούς, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί ως πραξικοπηματίες

Περίπου 4 000 Τούρκοι πολίτες διέφυγαν στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, ζητώντας άσυλο και υποστηρίζοντας πως διώκονται στη χώρα τους.

Μετά και την ευνοϊκή απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για τον πρώτο από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για άμεση εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον τού Ερντογάν το 2016, οι Τούρκοι πολίτες θεωρούν ότι το περιβάλλον στην Ελλάδα είναι απολύτως ευμενές για να λάβουν πολιτικό άσυλο. Πρόσφατη περίπτωση, η πρώην βουλευτής τού φιλοκουρδικού κόμματος HDP Leyla Birlik, που πέρασε παράνομα στην Ελλάδα την περασμένη Τετάρτη και κατέθεσε αίτηση ασύλου.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι, μεταξύ αυτών που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα δεν είναι μόνο όσοι καταδιώκονται από την κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά και άλλοι, που ταξιδεύουν στη χώρα για διαφορετικούς λόγους ή είναι εγκληματίες τού κοινού ποινικού δικαίου και βρίσκουν την ευκαιρία να ισχυριστούν ότι διώκονται, αφού περάσουν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα εντός Ελλάδας.

Το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018, πολιτικό άσυλο ζήτησαν 1.839 Τούρκοι πολίτες στην Ελλάδα, και περιμένουν την έκδοσή του στη χώρα μας. Συνολικά, το 2017 ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα 1.827 Τούρκοι. Είναι δε ενδεικτικό ότι μόνο τον Ιούλιο του 2018, 687 Τούρκοι πολίτες ζήτησαν άσυλο, με τον αριθμό τους τελευταίους μήνες να πολλαπλασιάζεται…. / IBNA