ΔΝΤ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος μέχρι το 2038

ΔΝΤ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος μέχρι το 2038

Βιώσιμο μέχρι  το 2038 κρίνει το ελληνικό δημόσιο χρέος το ΔΝΤ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το οποίο εμπεριέχεται στην έκθεση του άρθρου 4, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Την ίδια ώρα, το Ταμείο προβλέπει ισχυροποιημένη ανάτπυξη της ελληνικής οικονομίας και φέτος και του χρόνου στο 2% και 2,4% αντίστοιχα (η μεσοπρόθεσμη περιορίζεται στο 1%).

Ως εκ τούτου, υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα και να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα του ESM, το οποίο θεωρεί ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, αποκαθιστούν πλέον την πρόσβαση της χώρας στις αγορές μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, προειδοποιεί και για κινδύνους και προκλήσεις στο μέλλον, όπως ότι αναμένονται εκλογές την επόμενη χρονιά, αλλά και μεταρρυθμιστική κόπωση.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Peter Dolman, ανέφερε ότι η ελάφρυνση του χρέους σε συνδυασμό με το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων, καθώς και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας είναι χαμηλού επιτοκίου, «ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές της Ελλάδας να διατηρήσει την πρόσβαση στην αγορά μεσοπρόθεσμα».

Αντίδραση της κυβέρνησης μέσω Ψαλιδόπουλου

Στην 3σέλιδη επιστολή του, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο κ. Ψαλιδόπουλος εκφράζει την αντίθεση της κυβέρνησης σε μια σειρά από θέσεις του ΔΝΤ. Ο ίδιος κάνει λόγο για μία σταθερά απαισιόδοξη στάση του Ταμείου και ζητά να δημοσιοποιηθούν τα αναλυτικά δεδομένα για τις εκτιμήσεις του. Παράλληλα, επισημαίνει ότι αγνοούνται σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης και της οικονομίας. Πολλώ δε μάλλον τη στιγμή που υπήρξαν μεγάλες διαφορές μεταξύ πραγματικότητας και Ταμείου για τα έτη 2016, 2017 και 2018.

Την ίδια ώρα και με σκωπτικό τρόπο, καλωσορίζει την αλλαγή στάσης του Ταμείου περί υιοθέτησης από πλευράς του ΔΝΤ της εκτίμησης περί επιτεύξιμου στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% την 5ετία 2018-2022, προσθέτοντας ότι, σε σχέση με προηγούμενες τοποθετήσεις του Ταμείου, υπάρχει διαφορά 2%!

Επίσης, εκ μέρους των ελληνικών Αρχών, ο κ. Ψαλιδόπουλος αρνείται πως δε δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για τα έτη 2019-2022, για τα οποία η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει φοροελαφρύνσεις και αύξηση των κοινωνικών δαπανών, όπως και για το γεγονός πως το Ταμείο δείχνει εμμονή στην εφαρμογή των μέτρων 2019-2020, με παράλληλη αμφισβήτηση των αντίμετρων…. / ΙΒΝΑ