Όταν το ΝΑΤΟ ανησυχεί για την ενεργειακή ασφάλεια…

Όταν το ΝΑΤΟ ανησυχεί για την ενεργειακή ασφάλεια…

Σε απόλυτη προτεραιότητα για την σταθερότητα αναδεικνύει το ΝΑΤΟ το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας.

Σε έκθεση με τίτλο «Energy security: a critical concern for Allies and partners» ταυτίζεται η εθνική με την ενεργειακή ασφάλεια, ενώ υπογραμμίζεται η συνεχιζόμενη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει την Ενέργεια ως εργαλείο της εξωτερικής της πολιτικής και στην περίπτωση της Ουκρανίας, όπως επισημαίνεται, ως «υβριδικό εργαλείο πολέμου».

Στο πλαίσιο αυτό, το ΝΑΤΟ προκειμένου να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα του και να βελτιώσει την δράση του βρίσκεται σε επαφή και συνεργάζεται με τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, International Energy Agency (IEA) και Directorate-General for Energy of the European Commission.

«Η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία – όπως αναφέρεται- και η ασφυκτική πίεση προς την Ουκρανία, με την αύξηση για παράδειγμα της τιμής του φυσικού αερίου» ήταν η αφορμή προκειμένου το ΝΑΤΟ να συνδέσει «την Ενέργεια και τον υβριδικό πόλεμο».

Για την αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων και στην προσπάθεια εφαρμογής μίας πολιτικής πρόληψης, το ΝΑΤΟ εφεξής αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στον τομέα της ενέργειας, με σκοπό μεταξύ άλλων την προστασία των ενεργειακών υποδομών από κυβερνοεπιθέσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση.

Η έκθεση σε κάθε περίπτωση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει ανάγκη για πιο τακτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμάχων με σκοπό την ενεργειακή ασφάλεια».

«Είναι σημαντικό – όπως σημειώνεται- να διασφαλιστεί ότι τα μέλη της Συμμαχίας δεν είναι ευάλωτα και δεν δύναται να χειραγωγηθούν καθώς καθιστά απειλή».

Με δεδομένη – καταλήγει η έκθεση- την πρόθεση της Ρωσίας να κάνει χρήση της Ενέργειας για να απειλήσει την Ουκρανία φαίνεται πως τα μέλη της Συμμαχίας, η πλειονότητα των οποίων στηρίζονται στο ρώσικο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, έχουν πολλά να συζητήσουν…

Στην Αθήνα βρέθηκε στο μεταξύ, μετά τις Βρυξέλλες, το Κίεβο και την Βαρσοβία, ο Francis R. Fannon, Assistant Secretary of the State Department’s Bureau of Energy Resources.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην ελληνική πρωτεύουσα, χαρακτήρισε ως «στρατηγική αδυναμία» της Ε.Ε. την εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο, υπογραμμίζοντας την σημασία της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών.

«Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ρωσία να αξιοποιήσει την ηγετική της θέση στην ενεργειακή αγορά για να πετύχει τους γεωπολιτικούς στόχους της» δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι εάν ολοκληρωθεί ο αγωγός Nord Stream ΙΙ, τότε θα υπονομευτούν τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από την Ευρώπη στην κατεύθυνση της ενεργειακής ασφάλειας.

Οι αγωγοί Nord Stream ΙΙ και Τurkish Stream αποτελούν, σύμφωνα με τον ίδιο, «υβριδικά εργαλεία» της Ρωσίας για την ενίσχυση της πολιτικής της επιρροής αλλά και για την πρόκληση διαφωνιών μεταξύ των μελών της Συμμαχίας.

Στόχος των ΗΠΑ, όπως έκανε γνωστό, είναι κάθε χώρα να αποκτήσει περισσότερες επιλογές, όπως συνέβη στην περίπτωση της Λιθουανίας, όπου άλλαξε η πολιτική τιμολόγησης της Gazprom.

«Αναμένουμε η Ευρώπη να συνεχίσει να εισάγει ρώσικο φυσικό αέριο, το ερώτημα ωστόσο είναι σε ποια έκταση θα διαφοροποιηθούν οι διαθέσιμες επιλογές, ώστε να διασφαλιστεί όχι μόνο η αξιόπιστη ροή, αλλά και η ελεύθερη χωρίς καταναγκασμούς διαπραγμάτευση των όρων» τόνισε τέλος ο Francis R. Fannon…. / IBNA